28.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Oprez! Pojavila se opasna meduza u moru kod Istre: Saznajte što treba...

Oprez! Pojavila se opasna meduza u moru kod Istre: Saznajte što treba činiti ako vas opeče

Uočena je meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca) tijekom ronjenja u organizaciji Udruge Eko more i RK centar iz Medulina, u uvali Velika Kolumbarica, piše Morski.hr.

Kada je riječ o morskoj mjesečini, valja napomenuti kako je ona zapravo relativno mala meduza polukružnog klobuka i ružičastih lovki. Njezin specifični izgled dodatno ukrašavaju sitne ljubičaste točkice.

Ipak, ova predivna meduza pri kontaktu s ljudskom kožom ostavlja vrlo bolne opekline. One ne zarastaju vrlo sporo, a vječni podsjetnik na koži ostaje u obliku depigmentacije, a ponekad i ožiljka. Ima tijelo koje može narasti do 20 centimetara u duljinu te promjer klobuka koji ide i do 6 centimetara. Može ju se pronaći na morskim od 0 do 10 metara.

Njezin naziv “Pelagia noctiluca” tvore dvije riječi – pélagos iz grčkog što bi predstavljalo otvorenu pučinu te nox (noć) i lux (svjetlo) što bi u prijevodu s latinskog značilo noć i svjetlo. Ne čudi onda da ju se ponekad opisuje kao organizam koji obitava na pučini, a može i svijetliti u mraku.

Postavlja se pitanje kako je onda pronađena na obalama Istre, ako je riječ o meduzi koju se najčešće pronalazi na pučini. Ipak, glavni “krivac” su morske struje i valovi koje ju donesu do obale. Njezino područje su topla i umjereno topla mora poput Sredozemnog i Crvenog mora, ali i Atlantskog oceana.

Ako je usporediti veličinu morske meduze s nama, ona je veličine našeg pedlja, no zbog njezinih žarkih boja lako je uočljiva. Ipak, nema mjesta strahu jer sve što trebate ponijeti sa sobom su maska za ronjenje i disalicu. Upravo tako ćete najlakše izbjeći neželjeni bliski susret.

Ako ipak nekim slučajem vas i opeče morska mjesečina, ne smijete primjenjivati slatku vodu, ocat, amonijak i alkohol, a isto tako, ne biste smjeli ni stezati ranu zavojem.

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.

Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja
Ako je moguće, na ozljedu nanijeti pastu načinjenu od 50 % sode bikarbone i 50 % morske vode u trajanju 5 minuta
Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom
Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta
Ako bol ne prolazi, ponovite postupak s ledom
Ako je intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon).

Isti protokol se primjenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo), prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike