28.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ogorec: Daytonski sporazum dopuniti, najgore je gurati ga pod tepih

Ogorec: Daytonski sporazum dopuniti, najgore je gurati ga pod tepih

O Daytonskom sporazmu, globalnoj ulozi i budućnosti NATO-a u Dnevniku HTV-a je govorio vojni analitičar Marinko Ogorec.

– Daytonski sporazum je jedna vrlo bitna stvar, stalno zanemarujemo da njime nije završen rat u BiH, već je samo zaustavljen, taj rat je samo stopiran, rekao je.

Objasnio je kako Daytonski sporazum ima cijeli niz manjkavosti i treba ga dopuniti i revitalizirati, a najgore bi bilo gurati ga pod tepih. Činjenica je, smatra, da se svi međunarodni subjekti moraju potruditi oko njegove revitalizacije, vidjeti što treba popuniti, promijeniti, kako bi se krenulo od nulte točke.

Na pitanje što bi trebalo mijenjati u strateškom konceptu NATO saveza, Ogorec je rekao kako je on stvoren kao simetričan odgovor na nekadašnju ekspanziju SSSR-a.

– Činjenica da takav kakav je bio u to vrijeme, u velikoj mjeri je ostao do današnjeg dana, dodao je.

Rekao je da se pomalo mijenja i da NATO sve više postaje globalni sustav, ali se javljaju i različiti oblici ugroze. Simetrična ugroza, rekao je Ogorec, sve je rjeđi oblik ugroze.

– Imamo asimetrične prijetnje poput ilegalnih migracija, organiziranog kriminala, različitih oblika kriminalnog djelovanja, a na kraju krajeva i terorizma, dodao je.

Zaključio je da NATO treba određene promjene.

Osvrnuo se na američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je da je on klasična politička škola SAD-a, očekuje da će djelovati na platformi koju su postavili Brzezinski i Kissinger.

– SAD se vraća u onu svoju klasičnu kolotečinu na koju smo navikli, dodao je.

Odnosi s Rusijom na najnižoj su razini od kraja hladnog rata, Ogorec kaže da s Putinom treba razgovarati otvoreno.

– On je državnik koji je Rusiju naslijedio u vrlo devastiranom stanju, u raspadajućem stanju. Od zemlje potpuno devastirane po svim pitanjima, pretvorio ju je u veliku silu. Putin je toga svjestan, zašto ne bi trebali biti svjesni i ostali u međunarodnoj politici? Moraju biti svjesni, dodao je.

Što se tiče Kine, smatra da ona nije problem većine zemalja članica NATO-a, ona je prije svega problem SAD-a, njima je konkurent, a SAD nije više sam po sebi NATO, kao što je bilo kada je stvoren.

– Interesi SAD-a se suprotstavljaju interesima Kine i tu će biti konkurencije na međunarodnoj političkoj sceni, dodao je.

Nada se da neće biti vojnog nadmetanja, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike