19.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Ovim potezima možete nekome spasiti život! Naučite ili se prisjetite masaže...

VIDEO Ovim potezima možete nekome spasiti život! Naučite ili se prisjetite masaže srca i umjetnog disanja

Potreseni šokantnim scenama sa Europskog prvenstva, kada se danski reprezentativac Christian Eriksenu u prijenosu uživo srušio na teren, ljudi su po društvenim mrežama masovno počeli dijeliti upute za pružanje prve pomoći. U videu Hrvatskog Crvenog križa prisjetite se kako se to radi, piše Dnevnik.hr

Umjetno disanje i masaža srca mogu održavati cirkulaciju krvi u mozgu i srcu. Oživljavanjem se dobiva na vremenu i odgađa opasnost oštećenja mozga. Ovo su koraci kojima nekome možete spasiti život:

1. Provjerite možete li probuditi onesvještenu osobu. Ukoliko se ne budi, započnite oživljavanje.

2. Stavite korijen dlana na sredinu prsnog koša unesrećene osobe koja leži na leđima. Preko njega stavite dlan druge ruke i isprepletite prste. Pazite da ne dodirujete rebra. Postavite se okomito na prsnu kost unesrećene osobe. Ruke ispružite u laktovima i započnite pritisak na prsni koš. Pritisnite prsnu kost pet do šest centimetara, otpustite pritisak bez odvajanja dlana od prsne kosti.

3. Tako napravite 30 pritisaka brzinom 100-120 pritisaka u minuti.

4. Otvorite dišni put. Postavite dlan na čelo unesrećene osobe, zabacite glavu unatrag, dva prsta postavite ispod brade i podignite je.

5. Palcem i kažiprstom zatvorite nos unesrećene osobe. Održavajte glavu zabačenom i bradu podignutom.

6. Normalno udahnite i svojim ustima potpuno obuhvatite usta unesrećene osobe. Upuhnite zrak u trajanju jedne sekunde. Odmaknite usta i pogledajte širi li se prsni koš. Ako ne, zabacite glavu jače, podignite više bradu, provjerite usnu šupljinu. Ako je vidljiv strani predmet, izvadite ga.

7. Nakon dva upuha nastavite s pritiscima na prsnu kost i oživljavajte u omjeru 30 pritisaka, dva upuha. Ponavljajte sve dok osoba ne dođe k svijesti ili do dolaska Hitne pomoći.

8. Ako normalno diše stavite ga u bočni položaj s ispruženom jednom rukom okomito na tijelo.

Najnovije

Još iz rubrike