2.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Sve zamke online kupnje: Ne, prodavačima ne treba vaš OIB

Sve zamke online kupnje: Ne, prodavačima ne treba vaš OIB

Kupovina putem interneta postala je sve popularnija diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj. Čak i neki koji se dotad nisu usudili kupovati online, u pandemiji korona virusa isprobali su taj način nabavke stvari ili namirnica.

Razina sigurnosti putem internetske kupovine je porasla, no ipak treba pripaziti na neke sitnice koje mogu biti veoma važne. Ako kupujete online, treba obratiti pažnju kod koga kupujete.

Prije nego što kupite nešto, provjerite stranicu na kojoj kupujete. Proguglajte ju i provjerite na kakvoj je listi na forumima i društvenim mrežama. Najsigurnije su poznate web trgovine jer one ulažu sredstva kako bi imali visok stupanj zaštite i zbog toga su puno sigurnije za kupnju.

No, ako se odlučite kupiti nešto na manje poznatoj stranici, zbog cijene ili nekih drugih stvari, provjerite ima li ona znak lokota koji se nalazi lijevo od domene u vašem web pretraživaču. Radi se o SSL certifikatu koji se dodjeljuje stranicama koje zadovoljavaju određene mjere sigurnosti, a asocira na to da je stranica sigurna za korištenje.

Važno je i ograničiti osobne podatke koje dajete prilikom kupovine. Naravno da, zbog dostave, mnogi traže podatke poput adrese, no trgovina ne

Treba znati vaš datum rođenja ili vaš identifikacijski broj ili bilo koji drugi broj s osobne iskaznice.

Trgovcima treba samo vaše ime i prezime, adresa za dostavu te broj kartice kako bi mogli naplatiti uslugu ili proizvod.

Također, bolje je koristiti aplikacije umjesto web trgovina. Mnogi se odlučuju na to rješenje te izbacuju aplikacije koje su vezane na njihovu trgovinu, a često to jamči sigurnost.

Prilikom plaćanja, provjerite ima li trgovina sigurnosne certifikate kartičnih kuća – vidjet ćete njihove logotipe na koje možete kliknuti. Ako izgledaju neobično ili na njih ne možete kliknuti, postoji velika vjerojatnost da su oni lažni, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike