28.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Komšić udario po Milanoviću: Iz presuda ESLJP-a jasno je da se koncept...

Komšić udario po Milanoviću: Iz presuda ESLJP-a jasno je da se koncept konstitutivnosti naroda treba odbaciti

Nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović govorio danas o završnoj deklaraciji nakon NATO-ovog summita za koju je kazao da je neće prihvatiti zbog stava članica saveza, oglasio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Zbog forsiranja prevladanog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om”, rekao je on, prenosi klix.ba.

Milanović je danas rekao da neće podržati završnu deklaraciju zbog toga što neke članice NATO-a ne podržavaju konstitutivnost u BiH i Daytonski sporazum. Komšić ističe da Hrvatska nema moć da blokira principe deklaracije.

“Vrlo je jasno iz presuda Europskog suda za ljudska prava, da se u BiH treba odbaciti taj koncept, kao što je jasno da smo se u Programu reformi (ANP) obavezali na jednakopravnost svih građana, a ne na tzv. konstitutivnost naroda. Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a, k tome zalažući se za ono što nisu NATO i EU standardi”, rekao je Komšić.

Na kraju zaključuje da ono što hrvatski dužnosnici traže u BiH nespojivo s NATO-om.

“Sad u NATO-u trebaju odlučiti jesu li im važniji standardi i interesi saveza, ili antinato i antieuropski standardi dužnosnika iz Hrvatske. Dobro je da se situacija kristalizira i da stvari postaju jasnije”, rekao je on, prenosi Klix.ba

Milanović: Nećemo dati suglasnost na deklaraciju NATO-a jer nas se tretira kao sitan kusur; Evo što je poručio Vatrenima

Najnovije

Još iz rubrike