22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Naganjanje po autocesti i smrt studentice: Čolaku dvije godine zatvora, Opačak oslobođen...

Naganjanje po autocesti i smrt studentice: Čolaku dvije godine zatvora, Opačak oslobođen krivnje

Marin Čolak nepravomoćno je osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu na kaznu zatvoru u trajanju dvije godine za izazivanje prometne nesreće u kojoj je u studenome 2010. poginula dubrovačka studentica Ivana Obad (20).

Čolaku se nalaže i djelomično snašanje troškova postupka u iznosu od 2000 kuna, dok se oslobađa troškova za provedeno vještačenje.

Drugooptuženi Dalibor Opačak oslobađa se od optužbe.

Na objavi presude bila su obojica optuženika, a oslobođeni Opačak se rasplakao nakon izricanja presude.

Prema optužnici, Čolak se 5. studenog 2010. u 12,20 sati kretao ferrarijem autocestom A6 iz smjera Zagreba prema Rijeci lijevim prometnim trakom brzinom od 181,5 kilometar na sat, dok se Opačak kretao desnim trakom u svojem nissanu 350.

Čolak je, tvrdi tužiteljstvo, započeo prelazak iz lijevog u desni prometni trak, a da se nije uvjerio kako to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Opačak je, vozeći brzinom od 205,3 kilometara na sat, započeo kočiti, no nije mogao smanjiti brzinu na vrijeme pa su se automobili okrznuli.

Nissan je prednjim lijevim kotačem dotaknuo zadnji desni kotač ferrarija, nakon čega je taj dodir destabilizirao ferrari koji se počeo nekontrolirano kretati te je sletio desno izvan kolnika. Automobil se prevrnuo i zapalio pri čemu je poginula suvozačica Ivana Obad.

Optužnica protiv obojice je podignuta 2012., a 2015. obojica su osuđena na tri godine zatvora.

Nakon što je Županijski sud u Rijeci 2018. poništio presudu suđenje je krenulo iz početka na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na karlovačkom Županijskom sudu.

Odlukom Vrhovnog suda predmet je prošle godine delegiran na zagrebački Županijski sud, piše HRT.

Jako mi je žao što je Ivana poginula. Zajedno smo bili godinu dana i opće ne znam kako sam ja preživio, a ona nije. Ima trenutaka kada volim kada bi volio da nisam preživio. Malo prije sudara vozio sam se iza Forda Focusa Hrvoja Petrovića na pristojnoj udaljenosti po desnom traku i djelomično po desnom zaustavnom traku. Mislim da do prometne ne bi došlo da me Nissan nije udario u zadnji desni kotač. Mogao sam izabrati – ili ću ići na ogradu ili na livadu. Pokušao sam izbjeći nalet na ogradu i otišao na livadu no pritom sam udario u rubnik i odletio s autom u zrak i od tog trenutka se više ničega ne sjećam. Da je Opačak držao potreban razmak do svega ovoga ne bi došlo i prometna se ne bi dogodila. Ne mogu prihvatiti da ja kao netko tko je jedva ostao živ budem kriv za tu nesreću – rekao je ranije u svojoj obrani Marin Čolak.

Marin Čolak (Zagreb, 4. ožujka 1984.) je hrvatski automobilist. S utrkama je krenuo u vrlo mladoj dobi i to s utrkama u Njemačkoj, uključujući njemački Formula Renault i njemački Seat Leon Cupra kup. Također kasnije se natjecao u nekim utrkama u Formuli Renault 2000 Eurocup 2001 i 2002. U 2008 natjecao se u novoj Seat Leon Eurocup, gdje je završio godinu kao vice-prvak. Kao nagradu za osvajanje utrke na Brands Hatchu dobiva priliku natjecati se jednu utrku u WTCC u utrci na Oscherslebenu sa Sunread Team. U 2009 ulazi u prestižno WTCC prvenstvo, stoji na Wikipediji.

Najnovije

Još iz rubrike