Mourinho: Engleska mora napasti Hrvatsku. Livaković: Naš vezni red je bolji!

Portugalski nogometni stručnjak Jose Mourinho poručio je engleskom izborniku Garethu Southgateu da “oslobodi svoje napadačke zvijezde” i napadne Hrvatsku. “Ako želite biti uvjerljivi, morate imati kontrolu nad utakmicom. Kako možeš biti uvredljiv ako nemaš loptu?,” kazao je Mourinho u razgovoru za talkSPORT-u. Bivši menadžer engleskih klubova Chelsea, Manchester Uniteda i Tottenhama, smatra kako bi “Gordi Albion” trebao težiti dominaciji i pokušati preuzeti kontrolu nad Hrvatskom. Mourinho smatra kako bi protiv “Vatrenih” trebali zaigrati Phil Foden, Mason Mount i Jack Grealisha, a ispred njih Harry Kane. “Kad imate dobar vezni red kakav ima Engleska s napadom koji ima, Engleska ima sve,” kazao je Mourinho odgovorivši na pitanje može li Engleska osvojiti turnir. “Može 100 posto, naravno da može i naravno da ima potencijal. Mislim da bi trebali biti pozitivni, trebali bi vjerovati u sebe, trebali bi ulaziti u svaki meč misleći da ga mogu dobiti,” poručio je novi trener Rome. Portugalac bi na “Vatrene” poslao sastav: Henderson – Chilwell, Mongs, Stones, Walker – Rice, Phillips – Grealish, Mount, Foden – Kane

“Ako želite biti uvjerljivi, morate imati kontrolu nad utakmicom. Kako možeš biti uvredljiv ako nemaš loptu?,” kazao je Mourinho u razgovoru za talkSPORT-u.

Bivši menadžer engleskih klubova Chelsea, Manchester Uniteda i Tottenhama, smatra kako bi “Gordi Albion” trebao težiti dominaciji i pokušati preuzeti kontrolu nad Hrvatskom.

Mourinho smatra kako bi protiv “Vatrenih” trebali zaigrati Phil Foden, Mason Mount i Jack Grealisha, a ispred njih Harry Kane.

“Kad imate dobar vezni red kakav ima Engleska s napadom koji ima, Engleska ima sve,” kazao je Mourinho odgovorivši na pitanje može li Engleska osvojiti turnir.

“Može 100 posto, naravno da može i naravno da ima potencijal. Mislim da bi trebali biti pozitivni, trebali bi vjerovati u sebe, trebali bi ulaziti u svaki meč misleći da ga mogu dobiti,” poručio je novi trener Rome.

Portugalac bi na “Vatrene” poslao sastav: Henderson – Chilwell, Mongs, Stones, Walker – Rice, Phillips – Grealish, Mount, Foden – Kane

Vratar hrvatske nogometne reprezentacije Dominik Livaković u nedjelju će po prvi put u karijeri nastupiti na nekom velikom natjecanju kada istrči na Wembley protiv Engleske u susretu 1. kla skupine D na EURU.

“Igrati za svoju reprezentaciju na velikom natjecanju je najviše što se može postići i zato smatram kako će bi nedjeljna utakmica biti najveća u karijeri”, rekao je 26-godišnji Livaković najavljujući početak EURA.

Iako će biti debitant na velikom najtecanju, Livaković je već imao priliku susretati se s engleskim napadačima što na klupskoj, što na reprezentativnoj razini. Posebno su u sjećanju ostale njegove odlične obrane u uzvratnom susretu osmine finala Europske lige kada je Dinamo u Zagrebu svladao Tottenahm sa 3-0, a Livaković nekoliko puta odlično reagirao na udarce Harryja Kanea.

“Moja iskustva s Englezima su dosta dobra i nadam se da će se nastaviti. Oni imaju napadače svjetske klase, ali nadam se kako ćemo se dobro suočiti s njima i da ćemo ih zaustaviti. Po meni najveću opasnost za naš gol predstavljat će Harry Kane, ali opasan je i Sterling koji je jako brz. Odradili smo nekoliko pripremnih treninga i vjerujem kako smo dobro ‘pohvatali’ sve što izbornik želi od nas”, smatra Livaković.

Upitan gdje vidi najveću priliku Hrvatske u nedjeljnom dvoboju, Livaković je kazao: “Mislim kako je naš vezni red bolji od njihovog i tu vidim šansu za pozitivan rezultat. Prva utakmica na turniru je jako bitna, svi znamo koliko je bitno započeti turnir s pozitivnim rezultatom i nadam se da ćemo ga ostvariti”.

Veznjak novog europskog prvaka Chelseaja Mateo Kovačić (27) jedini je hrvatski igrač koji nastupa u engleskoj Premier ligi.

“Očekuje nas teška utakmica. Englezi su mladi dobri, brzi, agresivni… Igraju na svom terenu, na strašnom stadionu i navijači sigurno puno očekuju od njih. Ali, mi smo spremni, dosta smo se pripremali za njih ovaj tjedan. Englezi imaju odličan vezni red, moj suigrač Mount je u sjajnoj formi. Tu s i Rice, Henderson, ali i mi imamo odlične igrače u srednjem redu. Spremni smo za natjecanje, a koliko to ćemo vidjeti u nedjelju. Znamo da se od nas puno očekuje. Idemo po pobjedu jer će nam to dati ‘poguranac’ za daljnje utakmice”, izjavio je Kovačić.

Iako je već dugo u reprezentaciji, ovo će mu biti četvrto veliko natjecanje, nakon SP-a 2014. i 2018. te EURA 2016., Kovačić po prvi put dolazi na turnir u statusu neupitnog člana udarne postave.

“Istina je da nisam dao svoje najbolje utakmice u reprezentaciji, ali ja sam uvijek u službi momčadi i možete biti sigurni da ću uvijek dati sve od sebe. Sada se osjećam puno moćnije i zrelije. Neću reći da će ovo biti moj turnir, ali u dobrim sam godinama, stalno igram u klubu što nije bio slučaj ranijih godina”, dodao je hrvatski veznjak.

Upitan misli li kako su Englezi opterećeni porazom u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji, Kovačić je odgovorio: “Otada je prošlo tri godine i svi smo fokusirani na novu utakmicu. Nećemo zbog toga imati psihološku prednost”.

Kovačić je govorio i o mogućim ciljevima reprezentacije na EURU: “Prolazak skupine bi bio uspjeh, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje. I u Rusiji smo vidjeli da se u nokaut fazi svašta može dogoditi”, prenosi N1.

Share This Article