32.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Brza hrana utječe na mentalno zdravlje i kvari raspoloženje

Brza hrana utječe na mentalno zdravlje i kvari raspoloženje

Kako bi testirali može li određena dijeta dovesti do poboljšanja raspoloženja kod muškaraca i žena starijih od 30 godina, istraživači sa Sveučilišta Binghamton zatražili su od ispitanika da ispune upitnik o svojim prehrambenim navikama i raspoloženju.

Koristeći analizu s više varijabli, njihovi su rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Personalized Medicine, pokazali iznenađujuću povezanost između zdrave prehrane i pozitivnog raspoloženja. Međutim, istraživači su također otkrili značajnu vezu između nezdrave prehrane i lošeg raspoloženja, posebno među sudionicama.

– Otkrili smo da je kod nezdravih prehrambenih obrazaca razina mentalnog stresa bila viša kod žena nego kod muškaraca, što je potvrdilo da su žene podložnije negativnim učincima nezdrave prehrane od muškaraca – rekla je Lina Begdache vodeća autorica studije.

Nisu sve nezdrave prehrambene navike jednake kada je u pitanju mentalno zdravlje.

– Brza hrana, preskakanje doručka, kofein i hrana s visokim glikemijskim indeksom (HG) povezani su s mentalnim poremećajima kod zrelih žena – objasnila je Begdache. S druge strane, autori studije otkrili su da su voće i tamnozeleno lisnato povrće (DGLV) povezani s mentalnom dobrobiti.

Autori studije otkrili su da ako vježbate, možete smanjiti efekt nezdrave hrane na vaše mentalno zdravlje.

– Dodatne informacije koje smo saznali iz ove studije su da je vježbanje značajno smanjilo negativnu povezanost brze hrane s mentalnim poremećajima – rekla je Lina, piše Msn, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike