30.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Tomašević nakon sastanka s Plenkovićem jako optimističan: Očekujem novu eru suradnje

VIDEO Tomašević nakon sastanka s Plenkovićem jako optimističan: Očekujem novu eru suradnje

Obnova nakon razornog potresa – naglasak je prvog sastanka premijera Andreja Plenkovića i novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića održanog danas prijepodne u Banskim dvorima, prenosi HRT.

Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Na sastanku su sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec te zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javio Eugen Husak, obje su strane nakon sastanka diplomatski poručile kako je sastanak bio iznimno sadržajan i konstruktivan. Razgovaralo se o suradnji, zagrebačkim financijama, ali i pitanju obnove Grada Zagreba. Upravo je pitanje sporosti obnove najviše zanimalo novinare

Horvat je uime Vlade poručio kako je ova Vlada podvukla crtu ispod koje neće ići, a to je da će se obnova raditi samo tamo gdje su svi papiri uredni, gdje je objekt legaliziran, gdje su čisti imovinsko-pravni odnosi, te da se mora pripremiti potpuna dokumentacija za rušenje i građenje, a da taj posao preko noći jednostavno neće ići.

S druge strane, Tomašević poručuje kako vjeruje da je dolazak novih ljudi na čelo grada donio novu energiju te da će oni sa svoje strane učiniti sve da se taj postupak ubrza. Poručuje i da će unatoč financijskim problemima Zagreba činiti sve da novca za obnovu bude. Zagreb će ispoštovati svoju obvezu da plaća 20 posto za javne i privatne zgrade, a kako bi do tog novca čim lakše došli, Grad Zagreb priprema se i za skori rebalans.

Izjave nakon sastanka dali su Horvat i Tomašević. Horvat je rekao da je na vrlo konstruktivnom sastanku otvoreno nekoliko tema, a poglavito tema obnove. Horvat je naveo da je za utorak sazvan prvi operativni sastanak o izradi programa zbrinjavanja ne samo građevinskog, već i drugih vrsta otpada jer su postojeća privremena odlagališta puna.

– Od utorka krećemo u jednu operativnu suradnju koja će, nadam se, u ovu dinamiku unijeti novu energiju i ovu dinamiku drastično ubrzati, rekao je Horvat.

Tomašević: Jako smo optimistični

Tomašević je također rekao da je sastanak bio izrazito konstruktivan i sadržajan te da su prošli puno tema. Što se tiče financija, dogovoreno je da ostanu u kontaktu na dnevnoj razini.

– Pričali smo o nekim konkretnim rješenjima tako da smo tu zapravo jako optimistični, rekao je Tomašević.

– Sudeći prema ovom sastanku, koji je samo prvi u nizu, očekujemo dobru suradnju, poručio je.

Odgovarajući na kritike o sporosti obnove Horvat je između ostalog istaknuo opsežnost priprema te poručio da ne odustaje od namjere da bez stručne podloge ne donosi bilo kakvo političko rješenje. Dodao je da namjeravaju ubrzati proces legalizacije i rješavanja imovinsko pravnih odnosa.

Tomašević je rekao da je fond solidarnosti prioritet što se tiče obnove javnih zgrada te da vjeruje da će se dinamika obnove što se tiče privatnih i javnih zgrada ubrzati.

– Obećali smo da ćemo angažirati puno više zaposlenika Grada Zagreba da pomažu građanima u ispunjavanju zahtjeva za obnovu, rekao je Tomašević, dodavši da će o ovoj temi detaljno raspravljati na sastanku u utorak te da vjeruje kako će suradnja države i Zagreba nakon toga biti bolja.

– Očekujem novu eru suradnje između Grada Zagreba i države, konkretno i na obnovi, na ovom radnom sastanku u utorak. Mi ćemo doista biti pravi partner u tom smislu, poručio je.

Tomašević je rekao da postoje nataloženi problemi u državi vezano za imovinsko-pravne odnose te da za to postoji kolektivna odgovornost različitih političkih opcija koje su vladale u Zagrebu i na državnoj razini.

– Ono što možemo napraviti jest da ljude savjetujemo, da im pomažemo i da ti zahtjevi budu što kvalitetniji tako da odluke budu što brže, rekao je Tomašević.

Uputa za stopiranje javnih nabava ne odnosi se na gradska poduzeća ili ustanove

Tomašević je rekao da idu prema stabilizaciji financijske situacije koja ih je zatekla i prema rebalansu proračuna, koji će, kako je rekao, omogućiti izvršavanje svih obaveza, nego i razvojne investicije. Što se tiče odluke o stopiranju javnih nabava poručio je da će ispoštovati postupke javne nabave koji su već završeni i koji su pred potpisivanjem ugovora.

– Ništa tu zapravo nema dramatično, nego jednostavno nismo htjeli da se pokreću prije svega novi postupci javne nabave, rekao je.

Pojasnio je da se uputa ne odnosi na javne nabave vezano za gradska poduzeća ili ustanove, već samo za gradsku upravu, tako da će najnormalnije funkcionirati zdravstvene, kulturne i odgojno-obrazovne ustanove kao i gradska poduzeća.

– Htjeli smo stvoriti taj prostor za rebalans proračuna, dodao je Tomašević.

Najnovije

Još iz rubrike