24.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Imate hrpu kovanica koje biste željeli zamijeniti za novčanice? Evo gdje i...

Imate hrpu kovanica koje biste željeli zamijeniti za novčanice? Evo gdje i pod kojim uvjetima to možete učiniti

Nekoliko stotina kuna u kovanicama nakupilo se u kasici prasici jedne Zagrepčanke. Nakon što se kasica napunila, pokušala je naći ustanovu u kojoj bi ih mogla promijeniti bez puno dodatnih troškova, piše Dnevnik.hr

“Pitala sam u nekoliko banaka i Fini, svi su mi rekli da uzimaju proviziju i još moram kod nekih sortirati kovanice. Ima nešto više od 500 kuna i to je za mene bio gubitak vremena i novca. Na kraju sam ih prebrojila i odnijela u kvartovski dućan. Tamo su kovanice ponovno prebrojili i zamijenili u nekoliko minuta”, rekla je za DNEVNIK.hr.

“Sad je problem jer se kasica ponovno puni, vjerojatno ću ih pokušati opet ponuditi zaposlenima u istom dućanu”, dodala je.

Pitalo se u FINA-i i nekoliko banaka koje posluju u Hrvatskoj kako, gdje i pod kojim uvjetima građani mogu promijeniti kovanice u novčanice. Evo njihovih odgovora.

U svim poslovnicama FINA-e moguće je obavljati razmjenu/zamjenu gotovog novca (kovanice i novčanice, kuna i lipa) u druge apoene ako poslovnica u trenutku razmjene raspolaže traženim apoenima gotovog novca, poručuju u FINA-i. Popis poslovnica može se vidjeti na ovoj poveznici.

“Ako se razmjenjuje veća količina kovanica u novčanice, potrebno ih je sortirati i specificirati. Naknada FINA-e za uslugu razmjene gotovog novca iznosi 1 % od iznosa razmjene, a minimalno 3,00 kune. Naknada za obavljenu uslugu naplaćuje se odmah, u gotovom novcu”, navode u FINA-i.

Mijenjaju li novac i u kojim uvjetima, pitalo se i neke od banaka koje posluju u Hrvatskoj. Ovo su njihovi odgovori.

Klijenti Zagrebačke banke, fizičke osobe, mogu besplatno uplatiti kovanice na uređajima za polog kovanica koji se nalaze u Zagrebu (u poslovnici Miramarska i Sesvete), Rijeci, Velikoj Gorici, Osijeku, Varaždinu i Splitu.

“Uređaji za polog kovanica samoposlužni su uređaji koji omogućuju brz i jednostavan polog kovanica i izravnu uplatu na tekući ili žiroračun Zagrebačke banke, a nalaze se u 24-satnoj zoni, što znači da su na raspolaganju klijentima u svakom trenutku bez obzira na radno vrijeme poslovnice”, odgovorili su iz banke.

“Osim mogućnosti besplatne uplate na uređaju za polog kovanica, klijenti mogu uplatiti kovanice i na šalteru u poslovnici, uz naknadu od 1 % od iznosa + 2,50 kn. Naknada se ne naplaćuje za polog na štedne i transakcijske račune maloljetnika”, dodaju u svojem odgovoru.

I PBZ u sklopu određenih poslovnica ima instalirane uređaje za uplatu kovanog novca. Usluga uplate kovanica namijenjena je klijentima Banke, korisnicima transakcijskih računa u Banci.

“Upotreba uređaja vrlo je jednostavna, upute su prikazane na ekranu uređaja, potrebno je umetnuti karticu i identificirati se PIN-om (kao i na bankomatu). Maksimalan iznos uplate prilikom jedne transakcije je 2000 kn, a dnevno se može obaviti više uplata kovanica u korist transakcijskog računa u kunama”, odgovorili su na upit u toj banci.

“Naknada za uplatu kovanica fizičkim osobama ne naplaćuje se. Više informacija o usluzi i popis poslovnica s instaliranim uređajem dostupni su na mrežnim stranicama Banke”, dodaju u odgovoru.

Fizičke osobe kovanice mogu uplatiti/zamijeniti na blagajni u bilo kojoj poslovnici Erste banke. Iz banke sugeriraju za brži postupak da klijenti imaju sve sortirano po apoenima.

“Uplata kovanica domaćeg novca na račune građana za iznose do 100 kuna dnevno je bez naknade. Naknada za uplatu kovanica domaćeg novca u korist računa građana za iznose veće od 100 kuna dnevno iznosi 2,5 % na iznos cjelokupne uplate u kovanicama”, navode u odgovoru u Erste banci.

Za zamjenu kuna i eura (najmanji apoen 1 euro) iz kovanica u novčanice te iz novčanica u kovanice bez uplate na račun građana, kupnju ili prodaju kovanica eura i kuna – naknada je 10 % od iznosa zamjene ili kupoprodaje, dodaju u odgovoru.

U HPB-u navode da je kovanice moguće položiti na račun u toj banci, bez ograničenja iznosa i bez naknade.

“Pozivamo klijenta da dođe u poslovnicu po vlastitom izboru”, navode u odgovoru.

Kovanice kuna mogu se zamijeniti i u bilo kojoj poslovnici OTP banke d.d..

Zamjena kunskih kovanica do iznosa od 1000 kuna je besplatna, bilo da se radi o uplati na račun ili zamijeni za papirnate novčanice, poručuju iz banke.

“Zamjena domaćih kovanica u domaće novčanice naplaćuje se 2,5 % od iznosa; minimalno 20, a maksimalno 1000 kuna, i mogu se zamijeniti u bilo kojoj poslovnici Addiko banke”, poručili su iz Addiko banke.

Više informacija o naknadama banke je dostupno na webu.

Najnovije

Još iz rubrike