22 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vukovarci svoj grad uspoređuju s Belfastom: Policija nadzire škole, pekare, mural...

Vukovarci svoj grad uspoređuju s Belfastom: Policija nadzire škole, pekare, mural…

Uz brojne specifičnosti i znamenitosti, oni koji ulaze u Vukovar primijete i brojne policijske ophodnje na ulicama. U posljednjih nekoliko godina postalo je nemoguće proći gradom a da pritom ne sretnete neku od policijskih ophodnja temeljne ili prometne policije ili pak kombi s interventnim policajcima. Njihov broj na ulicama dodatno se povećava u vrijeme posebnih datuma ili događaja kada Vukovar zaista izgleda kao grad pod policijskom blokadom. Tada se policijska vozila mogu vidjeti i ispred brojnih lokala.

Već nekoliko mjeseci stalne policijske ophodnje nalaze se i ispred Tehničke škole Nikola Tesla u gradskoj četvrti Borovo naselje. Radi se o školi čiji su učenici u nekoliko navrata sudjelovali u raznim tučnjavama i incidentima. Slijedom toga policijsko vozilo je svakodnevno parkirano ispred škole, nedaleko od ulaza, a na obližnjem autobusnom stajalištu parkiran je kombi s interventnim policajcima. Policija se često može vidjeti i u blizini drugih škola kao i ispred pekara gdje učenici kupuju užinu.

Policijska vozila često se nalaze i u blizini murala u spomen na 12 hrvatskih redarstvenika mučki ubijenih u Borovu Selu. Vukovarci zbog brojnih policajaca na ulicama često Vukovar nazivaju Belfastom ili Bejrutom. Nekima od njih smeta tolika prisutnost policije na ulicama, pri čemu ističu da u Hrvatskoj nema ni jednog grada s toliko policije na ulicama, dok drugi nemaju ništa protiv, ističući da se zbog policije osjećaju sigurnije.

– Kada se govori o policiji u Vukovaru, ne može se govoriti o mnoštvu policije na ulicama, nego se radi o tome da je policija češće prisutna na nekim mjestima. Međutim, nismo neprekidno angažirani na nekim mjestima, nego sustavno radimo i djelujemo na terenu. Može se reći da smo prilično angažirani na terenu. Radi se o pripadnicima PP Vukovar i interventnoj policiji PU Vukovarsko-srijemske – rekao je glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

Kada je riječ o nekim nadziranim mjestima, poput Tehničke škole, Živković ističe da policija ima sugestiju da stoji dalje od ulaza u školu i da učenicima bude što “nevidljivija”. Tvrdi da je Vukovar siguran grad te da su povremeni incidenti koji se događaju izolirani slučajevi pri čemu policija brzo djeluje. I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava smatra da je Vukovar siguran grad što, kaže, potvrđuje i broj provala, kaznenih djela, prometnih nesreća…

– Vukovar ima svoje specifičnosti, kojima smo se prilagodili manje ili više, od kojih ne vidimo tuđe probleme poput provala, prepada na ulicama, droge i slično. Činjenica je da je u Vukovaru više policije nego u drugim hrvatskim gradovima i da to mnogima odmah upada u oči. Meni policija na cesti ne smeta jer je smatram jamcem sigurnosti – rekao je gradonačelnik Penava.

Povećan broj policije na gradskim ulicama pozdravlja i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar.

– Vukovaru je trenutačno potreban povećan broj policajaca na ulicama, a osnovni razlog tome su sukobi srednjoškolaca i navijača na ulicama. Uz više policajaca na ulicama, bilježimo i manje takvih izgreda. To možda nije rješenje i možda to građanima i smeta, ali je trenutačno učinkovito i neophodno. Na žalost, u protekle dvije godine bilo je više od 80 incidenata na ulicama koje policija nije zabilježila, što opravdava njihov povećani broj na ulicama – rekao je Kolar, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike