22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Uhićenje sudaca tema i u Saboru: Mamić je glavni reformator hrvatskog pravosuđa

Uhićenje sudaca tema i u Saboru: Mamić je glavni reformator hrvatskog pravosuđa

Saborski zastupnici radni tjedan započinju raspravom o rebalansu proračuna, no prije toga dan su otvorili slobodnim govorima

Uvodno je predsjednik Sabora Gordan Jandroković upoznao zastupnike s novim pravilima rada. Naime, popustile su mjere u Saboru pa u sabornici sada može biti 71 zastupnik. Uz to zastupnici kada repliciraju iz klupa mogu govoriti bez maske, prenosi N1.

Nakon toga zastupnici su krenuli na slobodne govore. HSLS-ov Darko Klasić govorio je o obaveznom vojnom roku. Predložio je da se održi referendum o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista govorio je o incidentu i napadu u Vukovaru. “Ovo je čisti govor mržnje. No predsjednik SDSS-a optužio me za političko piromanstvo. Vi ste najveći politički piroman. Vi sa svojom politikom najveće ste zlo svojoj zajednici”, poručio je Pavliček.

HDZ-ov Josip Đakić govorio je o presudi Ratku mladiću. “Zadovoljni smo presudom koju je dobio krvnik, ali nismo zadovoljni što presudom nisu obuhvaćena djela koje je počinio u Hrvatskoj. Da je tada zaustavljen, ne bi se dogodila nedjela i zločini u Bih, ne bi se dogodila Srebrenica”, poručio je Đakić, spomenuvši kako nije presuđen za Škabrnju i protjerivanje iz Banja Luke i Prijedora.

Dalija Orešković iz Centra govorila je o uhićenju osječkih sudaca. “Ovo je alarm, kada nam odbjegli bjegunac radi ključne poteze u reformi pravosuđa. Ovo je pljuska svima nama zastupnicima. Nije hrvatsko pravosuđe prva stvar koju treba mijenjati, treba mijenjati prvo nas zastupnike, odnosno većinu”, poručila je Orešković.

Predložila je da se iz DSV-a i DOV-a maknu saborski zastupnici kao članovi.

Mostov Nikola Grmoja također se osvrnuo na uhićenje osječkih sudaca. “Ne slažem se da je krivac politika. Ovdje se radi o jednom moćniku koji je podmićivao suce. Zastupnici u DSV-u ne mogu utjecati jer suci imaju dvotrećinsku većinu”, poručio je Grmoja.

“Ovo je sramota. Tri suca su nam danas uhićena. Očito u Osijeku treba dobro provjeriti. Od akademske zajednice, jer znamo da su se HDZ-ovci kombijima vozili po diplomu u Osijek”, dodao je.

“Zdravko Mamić je glavni reformator hrvatskog pravosuđa. On je potaknuo procese koji su bili koruptivni i eskalirali su danas u Osijeku. Pravosuđe je korumpirano, a pokazalo se da i imamo slabe institucije”, poručio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, prenosi Tportal.

Sabor raspravlja o rebalansu

Nakon slobodnih govora krenula je rasprava o rebalansu proračuna za 2021. Vladinim prijedlogom rebalansa, ukupni proračunski prihodi povećavaju se za tri milijarde kuna – na 150,3 milijarde, ukupni rashodi za 9,4 milijarde kuna odnosno planirani su u iznosu od 167,4 milijarde kuna.

“Ovaj rebalans nije isključivo vezan uz covid, vezan je uz problematiku zdravstva”, kazao je ministar financija Zdravko Marić, predstavljajući zastupnicima rebalans. Podsjetio je pritom na dogovor s veledrogerijama, prenosi N1.

Zdravko Mamić nakon uhićenja sudaca: Bolje patiti zbog istine, nego biti nagrađen za laž

Najnovije

Još iz rubrike