24 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Samo žrtva ili netko tko je pratio žrtvu razumije što je...

Plenković: Samo žrtva ili netko tko je pratio žrtvu razumije što je dobro, a što nije u sustavu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u 10 sati u NSK s predstavnicama udruga koje brinu o žrtvama obiteljskoga nasilja, prenosi HRT.

Premijer Plenković je zahvalio pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i svim predstavnicama udruga koje se bave zaštitom žena, djece i žrtava od obiteljsko nasilja na sudjelovanju i trudu i radu koji svakodnevno ulažu u suzbijanju fenomena nasilja i osvješćivanju hrvatske javnosti o tom problemu.

– Cilj naših aktivnosti danas je predstaviti, prije nego što na Vladu sutra dođu izmjene kaznenog zakona, kako ćemo dodatno pooštriti našu kazneno-pravnu politiku prema počiniteljima kaznenog djela nasilja u kontekstu zaštite prava žrtava, izmjenama procesnog zakonodavstva, gdje smo već omogućili brže procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja, najavio je premijer Andrej Plenković.

– Također smo uz niz aktivnosti na zakonodavnom aspektu radili na konkretni postignućima, i zato mi je drago da su s nama ovdje župan Krapinsko-zagorske županije i župan Ličko-senjske jer ćemo nakon ovog sastanka svjedočiti uručenju ugovora kojim ministarstvo rada i mirovinskog sustava sklapa s ove dvije županije, tako da ćemo sad upotpuniti u svim hrvatskim županijama organizaciju i osiguranje skloništa za žrtve nasilja, kazao je.

Dodao je kako se time rješava problem šest županija koje do sada nisu imale skloništa, i kako je uveden 24-satni telefon za žrtve nasilja, pojačali aktivnosti i edukacije u svim relevantnim resorima.

– Kada je riječ o izmjenama kaznenog zakonodavstva, podsjetit ću da je ovaj prijedlog prošao javno savjetovanje. U odnosu na tekst koji je bio u savjetovanju postoje određene dopune kojima želimo dodatno ojačati položaj žrtava. Sve planirane izmjene i dopune novoga zakona u kojoj su kao članice radne skupine sudjelovale predstavnice “Ženske sobe” i inicijative “Spasi me” prezentirat će ministar Malenica, najavio je Plenković.

Naznačio nekoliko točaka koje, kaže, smatra politički bitnim kako bi se vidjelo gdje se rade iskoraci.

– Prvo, kazneno djelo spolnog uznemiravanja će se progoniti po službenoj dužnosti. Drugo, uvesti ćemo novo kazneno djelo i sankcionirati takozvanu “osvetničku pornografiju”. Treće, osnažit će se postojeće sigurnosne mjere i snažnije ćemo zaštititi ranjive skupine kroz propisivanje nezastarijevanja kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, što smatramo da je ogroman iskorak, naglasio je premijer.

– Proširit ćemo definiciju bliske osobe na intimne partnere, te ćemo s tim u vezi izmijeniti zakon o suzbijanju nasilja u obitelji, rekao je.

Plenković je dodao da će pored toga do kraja godine osnovati obiteljske odjele na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova, te da je riječ o 15 takvih djela. Do kraja godine se također planira izrada očevidnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja.

– Pristupit ćemo izradi posebnog strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja. U tijeku je imenovanje radne skupine, a nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja bit će donesen početkom sljedeće godine, kazao je predsjednik vlade.

Izrazio je želju da sastanak prođe u otvorenom dijalogu i dodao da Vlada u ovom mandatu ostaje otvorena za sve sugestije koje će pridonijeti temeljnom cilju smanjenja nasilja, sankcioniranju počinitelja i dizanje budnosti i angažmana svih resora.

– Samo netko tko je bio žrtva ili pratio žrtvu od prvog trenutka pa do zadnjeg trenutka izlaska iz te traume nasilja, razumije što je dobro, a što nije u sustavu. To je najvažnija poruka koju sam usvojio, naglasio je Plenković, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike