20.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Biopsija tankog crijeva: Kako izgleda postupak i koje su moguće komplikacije?

Biopsija tankog crijeva: Kako izgleda postupak i koje su moguće komplikacije?

Biopsija sluznice tankog crijeva uobičajeni je dijagnostički postupak tijekom kojeg se uzima komadić tkiva tankog crijeva. Uzorak se pregledava pod mikroskopom i koristi kako bi se utvrdila bolest sluznice tankog crijeva. Ovaj dijagnostički postupak uobičajen je kod potvrde bolesti poput celijakije ili osjetljivosti na gluten te se smatra pregledom koji može dati najprecizniju dijagnozu.

Tanko crijevo dužine je oko 6,5 metara te se sastoji od tri segmenta. Glavno je i odgovorno za većinu probavljanja i apsorpcije hranjivih tvari. U tankom crijevu može doći do malapsorpcije koja se javlja kada postoji otežan promet hranjivim tvarima i vitaminima kroz sluznicu tankog crijeva u ostatak organizma. Uzrok malfunkcije tankog crijeva mogu biti infekcije, paraziti, lijekovi ili autoimune bolesti.

Iako postoje drugi pregledi i pretrage koje mogu utvrditi uzrok malapsorpcije, nerijetko je potrebna i biopsija tankog crijeva kako bi se sa sigurnošću utvrdio razlog problema.

Biopsija tankog crijeva nije bolna

Biopsiju tanko crijeva izvodi gastroenterolog te, iako je sam postupak biopsije tankog crijeva neugodan, on nije bolan. Mnogi su barem djelomično upoznati s time kako ovaj postupak izgleda zbog čega može biti malo strašan, posebice kod male djece.

Biopsija je potrebna kao jedna od analiza koja osim celijakije može ukazati na pojavu raka crijeva te se obično izvodi uz druge pretrage poput CT snimke, rendgenske snimke i MR snimke. Rezultati biopsije tankog crijeva su gotovi u roku nekoliko tjedana jer se ipak radi o detaljnoj i iscrpnoj analizi.

Na biopsiju tankog crijeva se upućuju pacijenti kod kojih se sumnja na:

tumore ili polipe
suženje crijeva
kronični ulcerozni kolitis
autoimunu upalu crijevne stijenke
trajnu crijevnu disfunkciju
celijakiju

Kako izgleda postupak biopsije tankog crijeva?

Prije same biopsije liječnik će vjerojatno odraditi druge preglede te vas naručiti i na biopsiju tankog crijeva te će vam objasniti cijeli postupak. Ona se može odraditi u gastroenterološkim ordinacijama preko uputnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Postoji nekoliko načina uzimanja uzorka sluznice tankog crijeva. Najčešći način biopsije tankog crijeva je uz korištenje sonde koja se kroz usta plasira u tanko crijevo te se uz pomoć instrumenta uzima jedan ili više uzoraka. Sonda koja je veličine zrna, a koja se nalazi na vrhu dugačke tanke plastične cijevi, unosi se kroz usta te provodi sve do tankog crijeva. Za vrijeme pregleda pacijent leži na desnoj strani. Sam pregled traje oko 10 minuta.

Drugi način koji se često koristi je biopsija sluznice tankog crijeva endoskopom te je postupak gotovo isti. Endoskopska cijev na vrhu ima sondu i instrument za uzimanje uzorka. Gastroskopska biopsija može biti neugodna, posebice ako pacijent ima jak refleks jednjaka jer se endoskop unosi kroz usta.

Biopsija tankog crijeva ili uzimanje uzorka se može izvoditi tijekom operacije trbuha, probijanjem iglom kroz kožu i organe, struganjem, usisavanjem materijala, uz pomoć posebnih pinceta te metalnom petljom. Najčešći način je endoskopska metoda uz pomoć posebnih instrumenta nalik pinceti. Za vrijeme pregleda i biopsije tankog crijeva se može provesti operativno uklanjanje polipa na području tankog crijeva.

Priprema za biopsiju tankog crijeva

Za pregled i uzimanje uzorka tankog crijeva pacijent treba doći na tašte zbog čega se biopsija tankog crijeva uglavnom izvodi u prijepodnevnim satima. Ne bi bilo loše niti da pacijent za zadnji obrok prije spavanja jede kukuruznu krpicu te da prije samog pregleda niti ne pije nikakvu tekućinu.

Zbog postojanja rizika od krvarenja za vrijeme pretrage postoje lijekovi koji se ne bi smjeli uzimati barem pet dana prije biopsije. To su nesteroidni protuupalni lijekovi i lijekovi s antikoagulantnim djelovanjem.

Pacijentu se prije biopsije tankog crijeva može dati anestezija usne šupljine kako bi se olakšao postupak pregleda, ali i određeni lijekovi za smanjivanje boli. Ukoliko pacijent uzme anesteziju i lijekove, obavezno mora imati pratnju koja će ga odvesti kući jer sam neće biti u mogućnosti upravljati vozilima 24 sata nakon biopsije.

Nakon pregleda su mogući češći vjetrovi i podrigivanje, no bol nije uobičajena. Nekoliko sati do par dana nakon biopsije tankog crijeva se može pojavljivati neugodan osjećaj u grlu. Nalazi biopsije tankog crijeva uglavnom su gotovi u nekoliko tjedana.

Moguće komplikacije

Premda su rijetki, postoje određeni rizici kod biopsije tankog crijeva. Nakon pregleda je moguće doživljavanje bolova u abdomenu i krvarenje. Vrlo rijetke nuspojave su perforacija ili puknuće crijeva te bakterijska infekcija. Ovo je razlog zašto se biopsija tankog crijeva ne smije provoditi na pacijentu koji koristi antikoagulatne lijekove ili kod onih koji boluju od nekontrolirane sklonosti krvarenju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike