24.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Sve je spremno za vatrogasnu sezonu, prognoza za ljeto relativno nepovoljna

Sve je spremno za vatrogasnu sezonu, prognoza za ljeto relativno nepovoljna

Sve je spremno za vatrogasnu sezonu, potvrđuje glavni vatrogasni zapovjednik kao i pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Dobra je vijest da je u prvih pet mjeseci zabilježeno gotovo značajno manje požara nego prošle godine u isto vrijeme, a loša vijest je da će ljeto biti toplije i s manje oborina od prosjeka.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, potvrdio je da je sustav spreman premda je puno posla bilo zbog potresa i pandemije.

Sustav vatrogastva dobio je 450 novih vozila iz MUP-a preko EU fondova i drugih ulaganja. Osim toga, odobreno je zapošljavanje 1.176 sezonskih vatrogasaca u sedam priobalnih županija, uz 2.641 profesionalnih vatrogasaca.

Statistika je u prvom dijelu godine dobra. Smanjen je broj požara u odnosu na lani za prvih pet mjeseci. Ove su godine zabilježena 1.562 požara u odnosu na lanjskih 2.754.

Spremne su i sve MORH-ove zračne protupožarne snage, a najvjerojatnije stižu i dva kanadera.

Lovro Kalin iz DHMZ-a rekao je da je proljeće bilo hladno i kišovito, a oborina je bilo u granicama prosjeka. Klimatološko ljeto ukazuje da bi trebalo biti toplije od prosjeka s oborinama manjim od prosjeka. Stoga je prognoza za protupožarnu sezonu relativno nepovoljna.

Damir Trut, pomoćnik ministra MUP-a, naglašava da su posebno pod nadzorom minski sumnjiva područja.

“Obavljen je 441 inspekcijski nadzor vezano za protupožarnu zaštitu. Obavljene su sve aktivnosti otklanjanja opasnosti od požara. Posebno su obilježeni i pod nadzorom minski sumnjiva područja. Također, Hrvatska će iz EU Rescue programa dobiti 100 milijuna dolara za dva kanadera”, rekao je Trut, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike