26.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Spinalna anestezija: Kako točno izgleda postupak i koje su moguće komplikacije?

Spinalna anestezija: Kako točno izgleda postupak i koje su moguće komplikacije?

Spinalna anestezija je vrsta neuroaksijalne anestezije, kod koje se anesteziraju živčani korijeni koji izlaze iz kralježnične (leđne) moždine.

Lokalni anestetik stavlja se izravno u subarahnoidalni prostor kralježnične moždine, odnosno između dva kralježaka te se time blokira bol. Koristi se kod operacija u donjem dijelu tijela, kao i kod poroda.

Što je spinalna anestezija?

Anestezija je općenito gubitak osjeta pri čemu se može raditi o gubitku osjeta boli kod lokalne anestezije ili u pitanju može biti uspavljivanje pacijenta kod opće anestezije. Spinalna anestezija naziva se još i spinalni blok, a spada pod lokalnu anesteziju i koristi se kod kraćih zahvata. Kod spinalne anestezije se anelgetik daje u tekućinu koja okružuje kralježničnu moždinu.

Kako izgleda priprema za spinalnu anesteziju?

Prije samog procesa pacijent se razgovorom priprema za zahvat, a tako i za anesteziju. Potrebno je potpisati i pristanak. Osim toga, potrebno je obaviti i anamnezu kao i fizički pregled. Važna je obiteljska povijest ili postojeći problemi s anesteticima, ali i postoje li određene alergije na sastojke anestezije.

Kod fizičkog pregleda se gledaju leđa kako bi se odredilo točno mjesto uboda. Prije zahvata pacijent ne smije ništa jesti ni piti. Tijekom samog procesa, kao i tijekom operacije prati se puls, krvni tlak i razina kisika bolesnika.

Kako izgleda postupak spinalne anestezije?

Kako bi se dobila ova anestezija, potrebno je prvo sjesti ili leći na lijevu stranu tijela, pri čemu prednost ima sjedenje jer se bolje vidi položaj kralježnice. Anesteziolog će tražiti da savijete leđa kako bi igla lakše ušla. Potom će obrisati donji dio leđa antiseptikom te palpacijom odrediti mjesto uboda i ubrizgati lokalni anestetik u tekućinu koja okružuje moždinu. Koristi se jako tanka igla tupog vrha.

Spinalna anestezija provodi se samo u lumbalnom, donjem dijelu, leđa. Ovime će se izbjeći bilo kakvo oštećenje kralježnične moždine. Spinalna anestezija odmah počinje djelovati i traje između dva do tri sata. Ovisno o duljini i vrsti zahvata, bira se i količina anestetika. Nakon prestanka djelovanja anestezije osjet se u tijelo vraća postupno. Čim se pojavi bol, pacijent dobiva lijekove protiv bolova.

Kada se koristi?

Ova vrsta anestezije se koristi kod komplikacija pri porodu ili kod carskog reza. Također, koristi se kod svih operacija ispod pupka kao što su: operacije preponske kile, operacije hemoroida, ugradnje umjetnog kuka te drugih operacija donjih ekstremiteta. Spinalna anestezija najbolja je za kraće zahvate, dok se za složenije zahvate koristi opća anestezija.

Postoje li komplikacije spinalne anestezije?

Iako su vrlo rijetke, komplikacije, kao i kod svakog zahvata, postoje. One su:

bol u leđima
mučnina i povraćanje
neurološka ozljeda
slabi gubitak sluha
glavobolja
niski tlak
otežano mokrenje
alergijska reakcija
vrlo rijetko oštećenje živaca

Dakle, spinalna anestezija je lokalna anestezija koja traje oko tri sata i primjenjuje se kod zahvata u donjem dijelu tijela, kao i kod poroda. Nije bolna, a moguće komplikacije su vrlo rijetke, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike