22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Jakovina o presudi Mladiću: Simboličko značenje, prave zadovoljštine neće biti

Jakovina o presudi Mladiću: Simboličko značenje, prave zadovoljštine neće biti

Povjesničar Tvrtko Jakovina u N1 Studiju uživo komentirao je pravomoćnu presudu Ratku Mladiću koja se očekuje danas poslijepodne.

“25-godišnji proces da bi se neke stvari dosudile ne može biti normalan i to zapravo ima, ne mogu reći posve simboličko značenje, ali ima u određenom smislu samo simboličko značenje jer tu prave zadovoljštine neće biti. No važno je da je taj proces zatvoren jer da je bilo samo do zemlje gdje se on do 2011. skrivao vjerojatno ne bi bilo ni pravde u ovom obliku”, rekao je Jakovina.

Ističe da je zabrinjavajuće što nikada nismo dobili konkretne odgovore kako je bilo moguće da se Karadžić i Mladić “čuvaju” godinama.

“Mi ovdje entitetske granice, granice zaraćenih strana nismo približili. Ostale su jasne podjele te će u Srbiji i Republici Srpskoj presuda biti dočekana na jedan način, a u Hrvatskoj i BiH na drugi način”, rekao je Jakovina.

Komentirajući Mladića, Jakovina je rekao da je “očito riječ o osobi koja je sigurno imala patološke elemente”.

“Mladić je iz BiH, odrastao je i školovao se u sredinama koje su bile multinacionalne. Konačno, njegova osobna sudbina, vezana uz sudbinu njegove kćeri vjerojatno je povezana bila s jednom osobom koja je bila u stanju učiniti nešto takvo osobama s kojima je odrastala, s kojima je do jučer surađivala. Kad je krenuo rat u BiH, on je o svojim dojučerašnjim susjedima govorio da su Turci. Negacija genocida nije drugačija od negacija onog svega što se dogačalo. Cijeli rat mnogima nije problem. Ta podijeljenost, to neshvaćanje je tu, odnjegovano je, ono postoji, ono postoji i u Hrvatskoj i to je loš zalog za budućnost. Proces zacjeljivanja nije ni došao. On je u BiH kompliciraniji jer BiH nikad nije profunkcionirala kao normalna ili barem donekle normalna država”, rekao je Jakovina.

Podsjetimo, peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) trebalo bi u utorak popodne u sjedištu tog suda u Den Haagu objaviti pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.

Izricanje presude pratite od 15.30 sati na N1.
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je u studenome 2017. Mladiću kaznu doživotnog zatvora pošto ga je proglasio krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana.

Najnovije

Još iz rubrike