26.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Biden o presudi Mladiću: Nadam se da će čelnici regije poštivati odluku

Biden o presudi Mladiću: Nadam se da će čelnici regije poštivati odluku

Pravomoćnu presudu doživotnog zatvora Ratku Mladić komentirao je američki predsjednik Joe Biden.

Izjavu Joea Bidena, koja je objavljena na stranicama Bijele kuće, prenosi se u cijelosti:

“Prije gotovo dvadeset i šest godina Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko 8000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine. Danas je Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih naroda za kaznene sudove u Haagu potvrdio njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zlodjela dogode bilo gdje u svijetu.

Sjedinjene Države pomogle su voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu suda UN-a tijekom protekla dva desetljeća na slučajevima vezanim uz sukob na Balkanu i svima onima čija je predanost omogućila ovu presudu.

Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost, a današnja odluka također je važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će čelnici u regiji poštovati ovu presudu i pojačati njezinu važnost za vladavinu zakona.

Danas razmišljam o svim preživjelim obiteljima mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svima koji tuguju”, stoji u izjavi, prenosi N1.

Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora!

Najnovije

Još iz rubrike