32.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Barić: Novca za obnovu Zagreba nema, priča je fokusirana na političke interese

Barić: Novca za obnovu Zagreba nema, priča je fokusirana na političke interese

Više fokusa stavljeno na političke interese jer mislim da realno nema novaca za obnovu. Cijela ova priča s dokumentacijom je jedan način da se to lagano kanalizira, rekao je Otto Barić, arhitekt, novoizabrani zastupnik u zagrebačkoj skupštini na listi “BM 365” te je za HTV-ov “Studio 4” govorio o sporoj obnovim Zagreba i političkim konotacijama.

Nakon razornog zagrebačkog potresa i dalje nas muči jedno pitanje koje još nema suvislog odgovora: zašto i dalje imamo sporu umjesto brzu obnovu metropole? Problemi zbog dokumentacije javnih natječaja se gomilaju, sasvim je izgledno da će doći jesen, a neće biti očekivan broj obnovljenih domova.

– S jedne strane je to jedna politička priča, puno manje fokusirana na ljude, a puno više fokusirana na političke interese. Druga stvar je, mislim da realno nema novaca za obnovu. Cijela ova priča s dokumentacijom je jedan način da se to lagano kanalizira, kaže Otto Barić, arhitekt, novoizabrani zastupnik u zagrebačkoj skupštini na listi “BM 365”.

Barić je komentirao izjavu Damira Vanđelića, šefa Fonda za obnovu, kako nas čeka usporavanje obnove i upotrebu termina “detaljizacije dokumentacije”.

– Prije izbora sam iskoristio priliku i razgovarao s gospodinom Vanđelićem dosta intenzivno oko toga gdje ja zapravo problem. Matematika je vrlo jednostavna, 8,5 tisuća objekata u Zagrebu je oštećeno, 1600 zahtjeva je dano, a prije mjesec dana dva predmeta su bila riješena. To je jedna ogromna količina papirologije koju treba ispuniti, i tu je jedan veliki problem u imovinsko pravnim osobama. Jedna je stvar jedna obiteljska kuća u podsljemenskoj zoni, a druga je puno veći problem – Donji grad, objašnjava Barić.

– Zakon je postavio financijsku situaciju vrlo jasno. 60 posto će platiti Republika Hrvatska iz proračuna, 20 posto će platiti Grad Zagreb iz proračuna i 20 posto će platiti građani. Ako baratamo brojkom od 80 milijardi kuna, odnosno 10 milijardi eura, to znači da 6 milijardi treba priskrbiti država, dvije milijarde Zagreb i dvije milijarde građani – ja ne vidim ni kod jednog od ta tri elementa da ima te novce, ustvrdio je Otto Barić.

Na pitanje kada će doći na red ostale građevine obzirom da je do sada otvoreno tek desetak projekata, arhitekt Barić je rekao kako je to sigurno proces od preko 10 godina.

– U toj političkoj priči nitko nema hrabrosti to reći ljudima. To nije stvar koja će desiti u sljedećih 6 mjeseci ili godinu dana, po meni čak ni u mandatu ove nove gradske vlade, to je po meni desetak godina.

– Kroz deset godina država može svake godine dati milijardu eura, grad Zagreb može dati stotinjak milijuna eura i građani, i to je zapravo ta dinamika, zaključio je Barić.

Da imamo novaca pretpostavljam da ne bismo toliko robovali dokumentaciji dodao je Otto Barić, novoizabrani zastupnik u zagrebačkoj skupštini na listi “BM 365”.

– Mislim da u Hrvatskoj trenutačno uopće ne postoji dovoljno građevinske operative koja bi to mogla odraditi u kratkom vremenskom roku. Kako god gledali, politička volja, financijska sredstva, sporost i kompliciranost birokracije, ili raspoloživa operativa, sve to vodi u jednu postupnost i vjerojatno bi se s time trebalo suočiti, rekao je Barić, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike