32.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Varaždin: Lažno prijavljivali djecu u vrtiću, davali im pola dječjeg obroka, zimi...

Varaždin: Lažno prijavljivali djecu u vrtiću, davali im pola dječjeg obroka, zimi ih držali u hladnom, ljeti bez klime

Za 30-ero mališana naručivali bi 15 dječjih obroka, pa svaki prepolovili. I dok se tako štedjelo, istodobno su s druge strane Gradu Varaždinu uredno, zbog subvencija, prijavljivali dvostruko više djece nego što ih je doista bilo.

Sve to otkrila je bivša ravnateljica koja je nakon nedavnog verbalnog sukoba s vlasnikom zvala i policiju.

I roditelji svjedoče o nekim neobičnim detaljima – od prostorija bez klime u kojima se nekoliko djece zbog vrućine srušilo, do modrica na djeci koje im nitko nije znao objasniti. U akciji je sada u tom, i još desecima drugih prijavljenih vrtića – prosvjetna inspekcija.

Ivona je u varaždinskom vrtiću Palčić, kao v. d. ravnateljice, počela raditi prije godinu i pol. Da nešto ondje nije u redu, primijetila je nakon dva mjeseca.

“Prvi put kad sam primijetila da nešto ne štima je bilo oko Božića kad je šef nestao. Te godine sam ja djevojkama dala božićnicu sa svog računa jer on za Božić nije bio tamo, pa me zamolio da ja dam božićnicu pa će mi vratiti”, govori bivša v.d. ravnateljice dječjeg vrtića Palčić Ivona Ogris.

No, to i nije bilo toliko strašno. Ono što je otkrila kad je otišla zaposlenica zadužena za dječje obroke, zvuči nevjerojatno.

“I kad je ta odgovornost spala na mene, shvatila sam zapravo da se cijelo vrijeme naručuje broj obroka upola onoliko koliko je djece. Što znači, primjerice, ako je u vrtiću 30-toro djece, bit će naručeno 15 obroka. 4,50 Kada sam pitala šefa o čemu se tu radi, on je rekao da se radi o tome da su to obroci za odrasle i da iz tog razloga se naručuje pola. Vidjela bih kad, recimo na primjer bude musaka za ručak ili nešto, ona već dođe razrezana na kockice, da su to vrlo mali obroci i da to ne može biti obrok za odraslu osobu”, kaže Ivona Ogris.

I nije. Potvrđuju to i u restoranu koji s vrtićem ima potpisan ugovor o dostavi dječjih obroka.

“Znači dijete nije dobivao cijeli obrok nego pola. Znači pola dječjeg obroka? Tako je”, jasno će Ivona Ogris.

Tvrdi da su ona i ostale djelatnice djeci od svog novca kupovale klipiće, pudinge, jogurte, samo da ne budu gladna…

Vlasnik je na kraju pristao odgovoriti na neka pitanja pisanim putem. Kaže, ravnateljica je teško prihvatila otkaz i bez razloga pozvala policiju. Dodaje, da klima nije obvezna po zakonu, ali da će je ugraditi.

Kaže i da djeca nisu bila gladna ni zakinuta ni za jedan obrok te da je ravnateljica bila zadužena za obroke. Nju također krivi i za višak prijavljene djece. No, inspekcija će utvrditi tko je za što kriv i hoće li ovaj vrtić nastaviti s radom, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike