30.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Tko je sutkinja koja će sutra presuditi Ratku Mladiću: obrana se nada...

Tko je sutkinja koja će sutra presuditi Ratku Mladiću: obrana se nada blažoj kazni jer je Prisca Matimba Nyambe rat u BiH nazivala ‘građanskim‘, a osporavala je i zločine u Srebrenici

Peteročlano Sudsko vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) sutra će izreći drugostupanjsku presudu prvom čovjeku Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću. Otud i povećan interes javnosti za sutkinju u tom procesu.

Inače, tijekom žalbenog postupka, Vijeće je skoro u potpunosti zamijenjeno, što izaziva djelomičnu sumnju da bi odluka mogla biti drugačija, piše portal Klix.ba.

Žalbeno vijeće čini sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, sutkinja Aminatta Lois Runeni N’gums iz Zimbabvea, sudija Seymour Panton s Jamajke, sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i sudac Mustapha El Baaj iz Maroka.

Prethodno su zbog “pristranosti” iz Apelacijskog vijeća 2018. godine, odlukom suca Jean-Claudea Antonettija, isključeni suci Theodor Meron, Karmel Agius i Liu Daqun, a na njihovo mjesto imenovani Richard Rajohnson, Matimba Nyambe i Gustave Kam.

Tom odlukom sudac Antoneti usvojio je zapravo argumente Mladićeve obrane da suci Meron, Agius i Daqun nisu nepristrani zato što su sudjelovali u donošenju ranijih presuda, kojima su Mladiću podređeni oficiri osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici.

To je predstavljeno kao veliki uspjeh Mladićeve obrane, jer se nadaju da bi sutrašnja presuda mogla biti blaža.

Osim toga, sutkinja Nyambe, koja je trenutno predsjedavajuća, bila je članica Sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici. Međutim, ona je izdvojila mišljenje na 38 stranica, gdje je rat u BiH nazvala “građanskim”, osporavala razmjere zločina u Srebrenici, kao i stupanj krivnje čelništva Republike Srpske te je Tolimira smatrala – nevinim.

“Suprotno stavovima većine članova Vijeća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava željelo otići i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsjedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu zaključti da je bilo kakvo ‘prisilno premještanje’ doprinijelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu zaključiti, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa, da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namjerom”, napisala je sutkinja Nyambe u izdvojenom mišljenju, podsjeća portal Klix.ba.

Početkom ove godine, sudac Gustav Kam je preminuo, a na njegovo mjesto je izabran spomenuti sudac iz Maroka, El Baaj, što je još jednom zakompliciralo situaciju te je izricanje presude moralo biti privremeno odgođeno. Ipak, sutra će dugogodišnji sudski proces biti konačno završen.

Podsjećamo, u prvostpanjskom postupku, Ratko Mladić je osuđen za četiri Udružena zločinačka poduhvata, sveouhvatni UZP, za Sarajevo, Srebrenicu i uzimanje talaca, prenosi Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike