19.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ovo je jedna od najvećih nuspojava jedenja krumpira

Ovo je jedna od najvećih nuspojava jedenja krumpira

Kad se spomene krumpir, vrlo vjerojatno vam na pamet prvo padne čips ili pomfrit, međutim, krumpir je zapravo izvrstan izvor hranjivih sastojaka.

“Krumpir je izvrstan izvor vitamina C koji je povezan s imunitetom, sintezom kolagena za jačanje i elastičnost kože i tkiva, zaštitu od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i apsorpciju željeza”, kaže Beth Stark, nutricionistkinja i savjetnica za prehranu i kulinarske komunikacije sa sjedištem u Pennsylvaniji.

Ali to nije sve. Krumpir je također dobar izvor kalija, što ga čini izvrsnom hranom kada je u pitanju održavanje krvnog tlaka pod kontrolom.

“Ustvari, jedan krumpir sadrži preko 800 miligrama kalija, a jedna banana sadrži samo oko 500 miligrama”, kaže Amber Pankonin, registrirana dijetetičarka i vlasnica prehrambenog bloga Stirlist. “Uz to, jedan srednji krumpir sadrži oko 160 kalorija koje uglavnom dolaze iz ugljikohidrata i sadrži oko 3-4 grama vlakana. Krumpir ima malo masnoća i bjelančevina, ali puno hranjivih sastojaka zdravih za srce”, dodala je.

Kalij igra ulogu u radu mišića, kardiovaskularnog i živčanog sustava. No, jedna od najvećih nuspojava jedenja krumpira, upravo zahvaljujući velikom udjelu kalija, jest ta što pomaže u održavanju krvnog tlaka.

Odgovarajući unos kalija je oko 3.400 miligrama za muškarce u dobi od 19-50 godina i 2.600 miligrama za žene u dobi od 19-50 godina, dok je dnevna vrijednost 4.700 miligrama dnevno za odrasle i djecu u dobi od 4 godine i više. Nedostatak kalija mogao bi utjecati na krvni tlak i zdravlje bubrega, kaže Pankonin, piše Eat This.

Istraživanje sugerira da prehrana bogata kalijem i s niskim udjelom natrija može smanjiti rizik od hipertenzije i moždanog udara. “Iako možda nećete moći fizički osjetiti ovu pozitivnu nuspojavu krumpira na krvni tlak, s vremenom će se možda normalizirati”, kaže Stark, dodavši da je dobro jesti krumpir s korom, za optimalnu količinu kalija i vlakana po obroku. đ

Osim toga, bitno je i kako ih pripremite i što poslužite s njima.

“Uvijek ih pokušavam ispeći ili prokuhati i preliti izvorom proteina ili masti poput narezane piletine ili kiselog vrhnja s vlascem”, kaže Pankonin. “To donosi određenu ravnotežu proteina i masti u obrok,”, dodala je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike