32.8 C
Zagreb
Naslovnica Sport Nikolina Ćaćić: Udarce nisam ni osjećala, samo sam svim srcem jurišala po...

Nikolina Ćaćić: Udarce nisam ni osjećala, samo sam svim srcem jurišala po pobjedu i Olimpijske igre

Nikolina Ćaćić (20) je prva hrvatska boksačka olimpijka u povijesti!

Nikolina iz BK Omege Zagreb donijela je već prve velike medalje za ženski boks u Hrvatskoj kad je postala svjetska i europska prvakinja u mlađim seniorkama, a sad je donijela i najveći uspjeh u povijesti hrvatskog ženskog boksa!

Mlada Zagrepčanka je u neviđenoj drami, u meču bez daha, bespoštednoj borbi od prve do posljednje sekunde velikim preokretom izborila put u Tokio u kategoriji 57 kg pobjedom nad turskom prvakinjom Aycan Guldagi.

Nikolina je pokazala lavlje srce, izvukla je iz sebe maksimum, sve što je mogla, zadnji atom snage u najvažnijem meču karijere, u trećoj rundi u kojoj je morala stizati bodovnu prednost Turkinje iz prve dvije runde.

Zgrabila je svoju posljednju šansu za Olimpijske igre u repesažu, svoj posljednji vlak za Tokio, nakon što je u osmini finala u Parizu pobijedila Latvijku Amandu Millere, a u četvrtfinalu izgubila od europske prvakinje, Talijanke Irme Teste.

Prvu rundu upisala je na svoju stranu Turkinja 3:2. Nikolina ja lani, u prosincu 2020. već jednom pobijedila Turkinju Guldagi na turniru u Bugarskoj, puno jednostavnije i uvjerljive nego kako se meč razvijao sada u Parizu.

Niža i čvrsta Turkinja odlično je parirala Nikolina, sijevnula je iz kontragarda i njena opasna ljevica, munjevito se bacala u klinč i poništila prednost naše prvakinje u visini i dužini ruku.

U drugoj rundi meč se još više nagnuo na stranu Turkinje, zahvati i prekidi odnijeli su pola runde, mongolski sudac opominjao je tursku boksačicu za guranje, za držanje, za saginjanje, na tri opomene Turkinji dodao bi i jednu za Ćaćić, ali nije se odlučio za javnu opomenu. Turkinji su suci presudili tih tri minute nečistog, hrvačkog boksa, drugu rundu sa 4:1.

U trećoj rundi Nikolina je krenula na sve ili ništa, neumorno je jurila za Turkinjom koja je pala u snazi, više su prolazile kombinacije prednjom lijevom rukom i desni direkti. Odlučna Nikolina nije popuštala ni sekunde, plasirala je i nekoliko aperkata, izdominirala završnicom i to je prevagnulo da su je suci proglasili pobjednicom tijesnom odlukom 3:2.

Nikolina Ćaćić rekla je neposredno nakon meča:

“Dvije runde bile su užasno guste. Guldagi me malo i iznenadila, jer je bila puno pripremljenija i bolja nego lani u Bugarskoj kada sam je bez puno problema pobijedila. Trener Franjo mi je rekao da moram krenuti u juriš na sve ili ništa, da gubim meč i znala sam da moram napraviti osjetnu prednost da bih ga okrenula u svoju korist. I Turkinja se borila svim srcem, za obadvije je to bila prilika jednom u životu, imala sam osjećaj kao da smo razjareni bikovi jedna nasuprot druge i da ne biramo sredstva. Ne znam kakve sam sve udarce primila, nisam ih osjećala koliko sam bila pod adrenalinom. Neka, sve se isplatilo”, govorila je skromna Nikolina, nova hrvatska olimpijka sa samo 20 godina.

Trener Franjo Kristić je rekao:

“Turkinja se očito sjajno taktički pripremala baš za meč s Nikolinom, uspjela je nametnuti borbu s puno klinčeva, dok smo se mi opredijelili za taktiku s distance kojom je Nikolina pobijedila u Bugarskoj. Možda smo je trebali ranije stisnuti i napasti, a kad su suci dodijelili dvije runde za Guldagi, više se nije imalo što kalkulirati, moralo se ući u maksimalni rizik i potući se do kraja”.

Trener Kristić napominje da odmor praktički neće ni imati, jer Nikolinu nakon povratka iz Pariza ubrzo, od 15. lipnja čeka Europsko U-22 prvenstvo u Italiji. Mlađeseniorsko prvenstvo iskoristit će za što bolju pripremu za Olimpijske igre u Tokiju, piše HBS.

Nikolina će tamo ući u povijest kao prva hrvatska boksačica u povijesti koja će se boriti u olimpijskom ringu!

Naklon do poda za hrabrost, srčanost, za predanost boksu i sportu – Nikolina slavi uistinu povijesni pothvat!

Najnovije

Još iz rubrike