20 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića...

Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima: Nije to smišljeno iz vedra neba

Nedavno se izvještavalo o 13-godišnjem dječaku koji je preminuo nakon što je popio navodno više od litru energetskog pića, a već danas ministar zdravstva, Vili Beroš poslao je upite raznim ministrima vezano uz zabranu prodaje energetskih pićima osobama koje imaju manje od 18 godina.

”Pokrenuta je inicijativa prema drugim ministarstvima da imenuju predstavnika svog ministarstva u radnu skupinu koja bi razmotrila potrebe i mogućnosti za smanjenje dostupnosti energetskih pića za određenu populaciju”, izvijestili su.

Martina Lukačević, glasnogovornica Ministarstva zdravstva za DNEVNIK.hr otkrila je da odluka o zabrani prodaje energetskih pića maloljetnicima nije ministru samo tako pala na pamet.

”Važno je napomenuti da ministar Beroš to nije smislio iz vedra neba nego je to na osnovu analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oni su ti koji su ti koji su i na osnovu događanja s terena isto proglasili i epidemiju, oni su ti koji uglavnom potiču na takve nekakve dodatne promjene u smislu izmijene zakona itd. HZJZ je tu izuzetno važan u toj cijeloj priči, u tom prvom koraku koji je na neki način podupro te naše aktivnosti”, rekla je.

Već su, kažu, uvođenjem posebnog poreza na energetska pića koja sadrže taurin i metil-ksantine ostvarili veliki iskorak u zaštiti djece i mladih ”jer porast cijene smanjuje dostupnost s obzirom na ograničenu platežnu moć”.

Ograničavanje prodaje postiglo bi se kroz restrikcije prodaje energetskih pića, konzumacije u ugostiteljskim objektima, zabrani prodaje u nepodrednoj blizini i u samim školama, povećanjem poreza na energetska pića, zabranu i reguliranje oglašavanja tih proizvoda, kao i jačanje analitičkih kontrola proizvoda.

”Slijedom prijedloga HZJZ-a, Ministarstvo zdravstva je pokrenulo aktivnosti usmjerene prema iznalaženju mogućnosti za efikasnu kombinaciju ograničenja u cilju smanjenja dostupnosti energetskih pića djeci i maloljetnicima”, napisali su.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2018. godine, čak 3,2 posto učenika i 1,4 posto učenica u dobi od 11 godina konzumira energestka pića svaki dan. Također, u dobi od 13 godina ti su postoci nešto veći – 6,1 posto učenika i 3,3 posto učenica.

”Posebno je zabrinjavajući podatak da svaki dan alkohol i energetska pića u istoj prilici pije 1,6 posto učenika i 1,1 posto učenica u dobi od 11 godina te 3,2 posto učenika i 2,6 posto učenica u dobi od 15 godina. Kombiniranje alkohola i energetskih pića u ovoj dobi dodatno povećava rizik”, izvijestili su.

Dječak (13) popio energetsko piće, trčao oko zgrade pa se srušio: Nisu ga uspjeli spasiti

Najnovije

Još iz rubrike