23.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Liječnik pod istragom: Pacijent obilno krvario pa umro jer ga je prepustio...

Liječnik pod istragom: Pacijent obilno krvario pa umro jer ga je prepustio tehničarima. Kasnije lažirao podatke

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 21. svibnja, nakon prvog ispitivanja, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (50) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja, prenosi RTL.

Priopćenje DORH-a prenosi se u cijelosti:

“Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 50-godišnjak 21. studenoga 2020. kao dežurni liječnik jedne zdravstvene ustanove u jednom gradu na području Županije splitsko-dalmatinske; u kojoj je pacijent zatražio liječničku pomoć zbog zadobivenih ozljeda; prvim pregledom utvrdio kako pacijent ima otvorenu veliku reznu ranu iz koje je obilno krvarilo.

Osnovano se sumnja da je, iako je bio svjestan težine njegovih ozljeda koje su bile osobito teške i opasne po život te da ih u izvanbolničkim uvjetima nije moguće hemodinamski stabilizirati već da je neophodno pristupiti pružanju osnovnih medicinskih postupaka zbrinjavanja krvarenja uz neodgodiv hitni transport u njegovoj pratnji do bolnice gdje je ozljedu bilo moguće definitivno zbrinuti, olako držao da svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom.

Osnovano se sumnja da je uslijed okrivljenikovog postupanja i neopravdanog odlaganja transporta ovako teško ozlijeđenog pacijenta u bolnicu, a čije je stanje bilo u pogoršanju, odlučio da neće biti u njegovoj pratnji već da će taj transport obaviti dvojica medicinskih tehničara, od kojih je jedan bio uz pacijenta, a drugi je upravljao kolima hitne pomoći, čime je pacijentu tijekom transporta onemogućio aktivno liječenje koje bi mu osiguralo preživljavanje, no oštećenik je preminuo na putu prema bolnici.

Postoji osnovana sumnja da je 21. studenoga 2020. u prostorijama jedne zdravstvene ustanove na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon prethodno opisanog postupanja, kako bi otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u dokumentacijski list hitnog slučaja koji se odnosio na navedenog pacijenta, izbrisao unesene podatke te svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovom medicinskom zbrinjavanju.”

Najnovije

Još iz rubrike