20.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dan nakon blatnih bujica na području Požege i dalje nema struje, šteta...

Dan nakon blatnih bujica na području Požege i dalje nema struje, šteta je golema

Najveći problemi su u gradu Požegi i naseljima Drškovci, Vidovci i Dervišaga. Poplavljena su dvorišta i podrumi, a problema ima i na lokalnim cestama, među ostalim i zbog odrona. Zaustavljen je bio željeznički promet na relaciji Požega – Pleternica, a u Vidovcima je isključen električni napon. Struje nema ni danas.

Angažirane su sve operativne snage (policija, vatrogasci, komunalno poduzeće, djelatnici HEP-a, Hrvatske vode te Područni ured civilne zaštite Požega) koje rade na saniranju posljedica nevremena.

“Službeni podaci mjerenja u gradu Požegi kažu da je palo 38 litara kiše po četvornom metru, no s obzirom na nekakva iskustva ljudi koji se time bave, na području Vidovaca i Dervišage, gdje je zapravo najgore stanje, palo je preko 60 litara kiše”, izjavila je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica.

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode.

“Odluka o proglašenju elementarne nepogode slijedit će nakon što to zatraži gradonačelnik Požege. Ja sam uvjerena da ima elemenata za proglašenje. Sutra ujutro imamo stožer civilne zaštite”, poručila je jučer požeško-slavonska županica.

Zoran Pehar razgovarao je danas s jednim stanovnikom Vidovaca, gospodinom Matom. Opisao mu je kako je to izgledalo u nedjelju.

“Bila je velika voda. Vidjeli ste sami. U kući je bila još veća voda. To je u jednom momentu krenulo, za sat vremena je ušlo u kuću… Vatrogasci su došli u 8 sati i pitali jel treba što pumpati, što bi trebalo kada je to bilo u 14 sati. Ulica je bila velika rijeka, jedva su mi spasili ženu, voda joj je bila do struka.

Sve je uništeno, spavaća, primaća, dnevni boravak i kuhinja, jučer oko 18 sati je nestala struja i dalje je nema”, kaže.

Dodao je i kako se ovo, samo u manjoj mjeri, dogodilo nekoliko puta u posljednjih 6 mjeseci.

“Događa se jer su zatrpali kanal koji je bio na cesti, a ovaj kanal ne može primiti toliko vode. Bolje je funkcioniralo dok je voda išla preko ceste. Što da kažem, dogovorit ćemo se sa susjedima, imamo novu načelnicu, možda će oni riješiti”, zaključio je, javlja N1.

Najnovije

Još iz rubrike