3.6 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Borovo slavi 90 godina: Nekadašnji gigant s 22 tisuće zaposlenih, danas ih...

Borovo slavi 90 godina: Nekadašnji gigant s 22 tisuće zaposlenih, danas ih ima 600

Tvornica Borovo slavi 90 godina.

– Mi ovdje volimo reći da putovanje počinje s prvim korakom. Tako je 7. lipnja 1931. godine češki industrijalac napravio ovdje novu tvornicu obuće na obalama Dunava. Od te godine i kroz svih ovih 90 godina Borovo je imalo svoje uspone i padove. Naravno, svi se sjećamo Borova u periodu od 1947. pa do kraja ’80-ih godina, kada je ono imalo sjajne rezultate. To je bio gigant s 22 tisuće zaposlenih radnika, s proizvodnjom preko 22 milijuna pari obuće, kazala je predsjednica Uprave Borova Gordana Odor za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Za usporedbu, Borovo danas zapošljava 600 radnika, od toga 400 u Vukovaru i 200 u 74 maloprodajna objekta diljem zemlje.

– Nakon rata povratkom u Borovo zatekli smo devastirane objekte, devastiranu tehnologiju, ali smo se pokušali oporaviti, prisjetila se Odor dodavši kako su se, osim kupcima koji vole tradicionalnu obuću, pokušali približiti i mladima preko novih brendova.

– Rebrendiran je Startas brend koji je poznat svima, Boromina i Borosana koje su također bile poznate još prije rata, dodala je.

Borovo je još uvijek najveći poslodavac u Vukovaru. Proizvodnja se odvija u dva pogona. U pogonu kožne obuće izrađuju se cipele specijalne namjene, kao i modni dio obuće. Tu je i pogon gumene obuće gdje su također, osim specijalne, krenuli i u proizvodnju gumenih čizama s modnom namjenom, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike