24 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Ugostitelji traže dulje radno vrijeme tijekom Eura: Matematika je jasna, država nam...

Ugostitelji traže dulje radno vrijeme tijekom Eura: Matematika je jasna, država nam treba izaći u susret

Hampden Park u Glasgowu. Utorak je 22. lipnja. Igra se 89. minuta utakmice između Hrvatske i Škotske. Rezultat je 1:1. Modrić dodaje Perišiću koji volejem zabija i stotine tisuća navijača pred ekranima dovodi u ekstazu. Počinje ludilo, dižu se ruke da se naruče nove runde, no gazda gasi televizor i kaže: “Ljudi, fajrunt…”

Otkucala su, naime, 23 sata i prema mjerama Stožera kafić se mora zatvoriti. Takav scenarij pokušavaju izbjeći ugostitelji koji očekuju da će za vrijeme Eura 2021. uspjeti nešto i zaraditi nakon sušnih mjeseci.

– Bilo bi lijepo da nam radno vrijeme produže barem do 24 sata i da se kafićima omogući rad i u unutrašnjosti. Za vrijeme nogometnih prvenstava ugostitelji imaju znatno povećan promet, a puni se i državna blagajna. Matematika je tu jasna – kaže Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore uputio je nadležnima zamolbu da se produlji radno vrijeme ugostiteljskih objekata tijekom Europskog prvenstva u nogometu od 11. lipnja do 11. srpnja. Posljednje utakmice planirane su za 21 sat pa bi se omogućilo, vele, gostima da prate utakmicu do kraja, a i izbjegle bi se potencijalne neugodnosti da netom prije kraja utakmice ugostitelji moraju zatvarati objekte.

Poslala bi se i pozitivna poruka stranim gostima koji će moći pratiti svoje reprezentacije. – Potaknuti relaksacijom mjera, najavom uspješne turističke sezone, pada broja zaraženih i sve većim brojem cijepljenih osoba smatramo opravdanim da se radno vrijeme u ugostiteljskim objektima produlji do najmanje 24 sata – ističe predsjednik Ceha Joso Smolić.

Voditelj Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović kaže nam da Stožer svakodnevno prati epidemiološku situaciju. – Od najveće je važnosti da nam brojke budu što manje pred i tijekom turističke sezone. Svi zahtjevi razmatraju se imajući u vidu spomenuti temeljni zahtjev, uvažavajući stajalište struke. Kao i uvijek dosad, kad se zauzme stajalište o tome, informirat će se javnost – odgovorio je Božinović, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike