30.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Provjerite je li vaš bicikl siguran prije nove sezone pedaliranja

Provjerite je li vaš bicikl siguran prije nove sezone pedaliranja

Ako nakon duže stanke ponovno vozite bicikl, presudno je i izvršiti neke jednostavne sigurnosne provjere. Evo što su savjetovali stručnjaci:

Test pada

Chris Evans, stručnjak za bicikle, kaže da provjeru možete započeti tako što ćete bicikl podići nekoliko centimetara od tla i ‘baciti’ ga na pod. Pri tome ne bi trebalo biti neobičnih zvukova. Lanac može doći u kontakt s okvirom proizvodeći tihe zvukove, ali to je u redu.

– Ako primijetite neki jači zvuk, nemojte paničariti. To je uglavnom znak da se neki vijak malo opustio i da ga treba malo zategnuti – kaže Chris.

Vizualna provjera

Potražite sve što jednostavno ne izgleda dobro – stvari poput labavog lanca ili labavih sajli. Obratite pažnju na dijelove bicikla koji mogu prouzročiti ozljede.

Provjerite kočnice

Vjerojatno najvažniji dio za provjeru su kočnice. Pomičite bicikl naprijed, a istovremeno pritišćite jednu od kočnica. Pazite da se kotač potpuno zaustavi prije nego što ručica dosegne upravljač. Ponovite i s drugom kočnicom, savjetuje stručnjak James Trigg.

Ne zaboravite na sjedalo

Labavo sjedalo tijekom vožnje nije ugodno iskustvo pa provjerite stoji li čvrsto.

Vjerujte stručnjaku

Ako o biciklima znate vrlo malo, nema ništa loše u tome da pitate profesionalca.

– Ako nešto zvuči krivo ili izgleda krivo ili jednostavno osjećate da nešto nije dobro, pitajte stručnjake za savjet – dodaje James, a piše Mirror, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike