20 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pandemija korone Hrvatskoj je donijela velike promjene, ali nisu sve - negativne:...

Pandemija korone Hrvatskoj je donijela velike promjene, ali nisu sve – negativne: Državni zavod za statistiku objavio zanimljive podatke, evo što se sve promijenilo

Pandemija je uvelike promijenila život, no nisu to samo maske i distanca. Brojke Državnog zavoda za statistiku otkrile su velike demografske promjene. Pozitivni trendovi vidljivi su u rodilištima. U ožujku i travnju ove godine rodilo se petstotinjak više djece nego u istim mjesecima lani.

Nažalost, ne može se računati na prirodni prirast jer umrlih je od početka godine deset tisuća više nego rođenih, a 2020. pamtit će se kao godina s najviše mrtvih od kad je Hrvatske. Možda bi djece bilo više da pandemija nije obustavila brojna vjenčanja. U posljednjih godinu dana broj vjenčanih pao je za petinu u odnosu na zadnjih pet godina.

No lani je zbog popuštanja mjera u lipnju “sudbonosno Da” reklo njih čak 207 posto više. Ali i sudbonosno zbogom! Čini se kako se lani u lockdownu više cijenilo obitelj pa je razvoda bilo 935 manje, no očito je da kasnije jedni drugima su išli na živce jer ove godine je 389 razvoda više.

Dok su se lani u ožujku poslovi otkazivali, država krenula s isplatom potpora i nad našim novčanicima nadvio se sivi oblak, godinu dana kasnije plaće su porasle i to pet posto više na godišnjoj razini. Rasle su nažalost i cijene i inflacija pa novac praktički vrijedi manje.

Rasle su cijene ribe, ulja i masti, skuplje je i voće i povrće. Udar na džep osjećaju pušači i oni koji vole slatko i gazirana i žestoka pića. Skuplje je i gorivo, ali i usluge stomatologa i frizera. Dosta je pesimizma, od straha i neizvjesnosti u godinu dana došlo se i do popuštanja mjera i cjepiva. Imun je već gotovo svaki peti građanin.

Radilo se o pesimizmu ili optimizmu, statistika ne pita. Činjenica je da se naše navike polako vraćaju na staro, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike