Aparati za kupnju parkirališnih karata ne rade, a kazne stižu

Već je pet mjeseci na snazi novi Zakon o fiskalizaciji, a samoposlužni uređaji za kupnju parkirališnih karata trebali su biti povezani s Poreznom upravom, bilo da im se ugradi za to poseban softver i program, bilo da se osigura internetska veza koja će uređaj povezati s Poreznom upravom. Ni jedno ni drugo nije primijenjeno u praksi, a građani Zagreba zbog toga su ogorčeni. Naime, mnogi su dobili kazne zbog neplaćenog parkiranja koje nisu niti mogli platiti jer im grad to nije osigurao, piše HRT.

Romeo Ibrišević uzalud je pokušavao na automatu kupiti parkirnu katu, i to na više lokacija. Kartu na taj način nije moguće kupiti, jer automati ne rade.

A razlog zbog kojeg ne rade je fiskalizacija. Od početka godine na svim samoposlužnim uređajima kupnja se u realnom vremenu mora evidentirati i u Poreznoj upravi. Ni pet mjeseci Zagrebparkingu nije bilo dovoljno da se prilagodi. Iako su se tomu prilagodili i vlasnici takvih aparata u drugim gradovima, kao i nositelji malih obiteljskih gospodarstava koji prodaju svoje proizvode na jajomatima, bučomatima, mljekomatima.

U Zagrebparkingu kažu da od 427 uređaja u gradu, tristotinjak ih već pet mjeseci ne radi. No u tome ne vide problem jer, kako kažu, karta se može kupiti na kiosku, putem sms-a ili aplikacije.

Na pitanje kada bi automati ponovno mogli biti u funkciji iz Zagrebparkinga kažu:

“Tehnička prilagodba starijih automata izvršit će se nakon okončanja postupka javne nabave te svih potrebnih aktivnosti vezanih uz sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem”.

Je li ta situacija pravno prihvatljiva, pitali smo odvjetnicu zaduženu za prava potrošača.

– Osoba koja je stara ili na štakama, ne može za 5 minuta doći do kioska i može se teoretski dogoditi da dobije kaznu. To se ne može dogoditi. Ako imamo parkirne automate onda ti automati moraju biti u funkciji. Onaj koji ima parkirne aparate morao se pobrinuti da bude pripremljen za to razdoblje, ako nije onda potrošačima mora dati besplatne karte, kaže Dijana Kladar, pravna savjetnica za zaštitu prava potrošača.

Zagrebparking žalbu potrošača nije prihvatio, a nije ni drugostupanjsko tijelo u Zagrebačkom holdingu. I u ovom slučaju čini se da je pojeo vuk magare, a potrošač ostao preko noći bez svojih prava. Ni na pokretanje kolektivne tužbe ne možemo računati.

– Zato jer nemamo tijela koja to mogu učiniti. Odnosno imamo državu koja teško da će pokretati te postupke. Potrošači su potpuno nezaštićeni. Mi u zakonu imamo kolektivnu zaštitu. Ona postoji na papiru, ali u praksi ne, ističe Kladar, te dodaje:

– Društvo koje se nije pripremilo meni bi tu kartu trebalo dati besplatno ili omogućiti neki drugi način plaćanja tih SMS poruka. Mogli su dogovoriti s teleoperatorom da će trošak parkirne karte ići na Zagrebački holding. Tada bi ta solucija možda i bila u redu.

Lani je na parkirališnim automatima u Zagrebu kupljeno milijun i tristo tisuća karata. Podatak je to koji je Zagrebparkingu trebao biti dovoljan da svoje uređaje prilagodi novim pravilima na vrijeme, piše HRT.

Share This Article