20 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Niz problema dočekuje novog gradonačelnika: Smeće se prelijeva iz kontejnera, odgojiteljice pucaju...

Niz problema dočekuje novog gradonačelnika: Smeće se prelijeva iz kontejnera, odgojiteljice pucaju po šavovima, obnova od potresa tek je u povojima…

Moto novog vodstva grada je Zeleni Zagreb. Ali u njemu Željko već više od 50 godina živi prvi red do smeća.

“Ujutro kad se digneš, skuhaš kavu, otvoriš prozor i pogledaš na smeće. A nitko ga ne želi u svojem dvorištu. A tko bude ovo smeće sanirao. Tko?”, pita se Željko Vodopijak iz Jakuševca.

Netko će morati jer i kontejneri već odavno “kipe”. I u vrtićima je slično. Odgojiteljice pucaju po šavovima, kažu, grupe su prenapučene, a uvjeti rada preteški.

“Zamislite da vas netko stavi, bez obzira koliko ste učeni, u sobu s 20 jednogodišnjaka pa samo da pužu oko vas i da ih trebate zagrliti, primiti, nahraniti, presvući to je već jako zahtjevno, gotovo nemoguće. Mi se nekako krpamo, preklapamo, radimo po dvije smjene, znači po cijeli dan. Niti se otvaraju nov vrtići niti se zapošljavaju novi ljudi koji su potrebni”, kaže odgojiteljica Nadina Đuretić.

Potrebna je i obnova grada od potresa. Vesnina kuća je za rušenje. Prije mjesec dana obišao ju je tada kandidat, a sada gradonačelnik Tomislav Tomašević. Uz pomoć prijatelja obnovila je staju u kojoj sada živi, ali kuću ne može prežaliti.

“K’o da nisam doma. K’o da sam negdje drugdje u susjedstvu. Sve uspomene, dječji prvi koraci, njihove prve riječi, sve je ostalo iza mene”, kaže Vesna iz Dankovca.

Umjesto radova na kućama, zagrebačka svakodnevnica su radovi na ulicama, a s njima i prometni kolaps koji je prava igra živaca.

“Ova periferija se širi, svakako ima prostora za šire prometnice, više traka, ali centar je nemoguće mijenjati osim parkirališta”, kazao je Dejan iz Zagreba.

Za smirenje uvijek dobro dođu i dva kotača, ali zbog nedovoljno biciklističkih staza katkad se vozi i po ulici.

“Pa zna biti opasno tamo gdje nije, tražimo neke druge puteve. Najvažnije krenuti na vrijeme”, rekla je Ines Vujević iz Zagreba.

A vrijeme je za novog gradonačelnika počelo curiti, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike