28.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ivan Palčić: Od poljoprivrede se može pristojno živjeti

Ivan Palčić: Od poljoprivrede se može pristojno živjeti

Mladi poljoprivrednik iz Vukovine pokraj Velike Gorice Ivan Palčić, na svom obiteljskom gospodarstvu od 60-ak hektara zemlje bavi se uglavnom ratarstvom uz dodatnu uslugu šumarstva.

– Gorica se širi, gospodarske zone se šire, ali ima još puno zemlje koja je nažalost neobrađena i stoji pusta, bez obzira na urbanizaciju, kaže Ivan koji je s 19 godina doživio nesreću koja ga je učinila invalidom – radi ozljede vratne kralježnice oduzet je od prsa na dolje. Usprkos tome Ivan voli i živi za posao koji radi.

– S 19 godina sam ostao u kolicima, to je malo otežana okolnost, ali nije nemoguće – uspijevam već godinama i dobro je, kaže. Ivan kaže kako su najčešći problem s kojim se susreće cijene.

– Nikad ne znate unaprijed cijenu i ne možete previše utjecati na to, tržište je takvo i to je to. Cijene goriva, repromaterijala i svega većinom uvijek rastu, a cijene proizvoda ne baš, objašnjava Ivan i dodaje kako je jedino ove godine slučaj da je cijena unaprijed poznata. Veliki problem stvaraju mu i vremenske neprilike.

– Od sijanja, same pripreme, sad su i raznorazne bolest. Treba raditi zaštitu što još više poskupljuje proizvodnju. Ali na vrijeme ne možemo utjecati, moramo se prilagoditi i odraditi ono što možemo, smatra Ivan koji je na jednom natjecanju osvojio nagradu za najboljeg orača zemlje.

Osim bavljenjem ratarstvom, Ivan je i uspješni paraolimpijski sportaš. Bacač je diska, kugle i koplja. A igra i stolni tenis u klubu u Velikoj Gorici. Iako radi težak i nepredvidiv posao na koji utječe mnogo faktora, Ivan smatra da se od njega može pristojno živjeti.

– Može se, ima puno kultura i stvari za koje ne treba toliko puno zemlje. Na malim površinama se može proizvoditi i zaraditi dovoljno za obitelj i pristojan život, zaključuje, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike