20.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dječak (13) popio energetsko piće, trčao oko zgrade pa se srušio: Nisu...

Dječak (13) popio energetsko piće, trčao oko zgrade pa se srušio: Nisu ga uspjeli spasiti

Dječak (13) preminuo je prije nekoliko dana na zagrebačkom Rebru samo nekoliko sati nakon što se zabavljao s prijateljima. Tog dana bili su u kinu gdje je dječak navodno popio veću količinu energetskog pića, javlja Večernji list.

Nakon kina, vratili su se u kvart i utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju. Dječak se u jednom trenutku samo srušio. Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu gdje su ga pokušali spasiti. Ultrazvuk je pokazao neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

Dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb poručio je da, osim šećera koji nije dobar, za djecu su problematični i drugi sastojci energetskih napitaka i mogu biti toksični za mladi organizam.

– Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, tijelo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je vanjski stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan – poručio je dr. Rubić za Večernji.

Do oštećenja srčanog mišića može dovesti i čovjekova reakcija na neki virus. Ne mora imati simptome i ostaje neprepoznato. Dr. Rubić pojašnjava kako se čovjek već dan kasnije može naći u intenzivnoj na aparatima i lijekovima te da energetska pića mogu biti okidač za tu situaciju, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike