Delta soj postaje dominantan, Kina odobrila sprej za nos protiv COVID-a

Broj zaraženih koronavirusom od početka pandemije u svijetu prešao je 173 milijuna. Preminulo je više od 3,7 milijuna ljudi. Zaraza jenjava, no znanstvenike i političare zabrinjava širenje delta soja koji je u mnogim zemljama postao dominantan.

Delta soj, poznatiji kao indijski, postao je dominantan u Britaniji. Broj hospitaliziranih u odnosu na prošli tjedan raste. Jučer je prijavljeno 6238 novih slučajeva, najviše od ožujka.

– Nažalost, čini se da je ovo zaraznije od britanske varijante, možda 50 ili čak 100 posto. Znači da se širi brže nego što smo očekivali. To je zabrinjavajuće. Možda ćemo trebati zadržati neka ograničenja. Već se raspravlja o tome da ljudi ostanu kod kuće, ne koriste se javnim prijevozom i slično. Pretpostavljam da ćemo morati zadržati neka ograničenja i nakon 21. lipnja, rekao je Lawrence Young sa Sveučilišta Warwick.

U odnosu na alfa, odnosno britanski soj, kako se prije nazivao, delta je dvaput zarazniji i, kako se sada čini, malo slabije reagira na cjepivo. No nema dokaza da je smrtonosniji. Do sada je prijavljen u najmanje 50 zemalja.

Među njima je druga najmnogoljudnija država Australije – Victoria.

– Sekvenciranjem smo identificirali novu varijantu koja nije povezana s ostalim slučajevima zaraze u Melbourneu. Riječ je o delta varijanti, koje ima u Indiji i sve više u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je Brett Sutton iz Ministarstva zdravstva savezne države Victoria.

Zdravstvene vlasti smatraju da je virus uvezen.

– Gotovo je nevjerojatno što je mutirao u Australiji. Imamo dvije varijante – kappa i delta – koje su izvorno opisane u Indiji, rekla je prof. Sharon Lewin, ravnateljica Imunološkog zavoda Doherty.

Njemačku trese novi zdravstveni skandal. Ministarstvo zdravstva prošle je godine kupilo milijardu maski. Naručene su iz Kine nakon izbijanja epidemije, kada se ispostavilo da ih u Njemačkoj nema dovoljno. No kada se pokazalo da su zdravstveno neispravne, razmišljalo se treba li ih dati korisnicima socijalne pomoći, beskućnicima i invalidima. Na kraju je presudio razum. Odlučeno je da se unište.

Sve je više zemalja koje odobravaju cijepljenje djece. Najčešće od 12. godine. No Kina je prva odobrila cijepljenje mališana već od treće godine.

– Naše kliničke studije u kojima je sudjelovalo na stotine primatelja u dobi od tri do 17 godina pokazuju da su cjepiva za njih jednako sigurna kao i za 18-godišnjake. U međuvremenu njihova su antitijela na istoj razini kao i kod odraslih, rekao je Yin Weidong, izvršni direktor tvrtke Sinovac Biotech Ltd.

U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta do sada je upotrijebljeno više od 723 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa.

Kina je prva zemlja koja je odobrila korištenje spreja za nos protiv COVID-a. Kažu da je vrlo učinkovit, piše HRT.

Share This Article