26.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Biskup Palić pozvao na zaštitu interesa hrvatskoga naroda u BiH

Biskup Palić pozvao na zaštitu interesa hrvatskoga naroda u BiH

Biskup Mostarsko-duvanjske i Apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije Petar Palić govorio je u petak 4. lipnja na 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora održanom u Mostaru. Temeljno poslanje crkve i njenih službenika nije voditi politiku niti crkva to pretendira činiti. Crkva čuva svoje slobodu svoga poslanja. No, Crkvi je obveza i zadaća propovijedati vjeru, nesmetano vršiti službu među ljudima, donositi moralne prosudbe i u političkim pitanjima, rekao je u svom govoru.

Drugi Vatikanski sabor je u svojim dokumentima jasno odredio odnos Crkve prema političkoj zajednici, te s tim u vezi i zadaću Crkve u društvu. U svojoj konstituciji o Crkvi u suvremenom svijetu Sabor kaže: „Politička zajednica i Crkva, svaka na svome osebujnom području, jedno o drugoj neovisne su i autonomne. Obje su, iako s različitog naslova, u službi osobnog i društvenog poziva istih ljudi. Tu će službu obavljati na dobro sviju to učinkovitije što budu bolje njegovale zdravu međusobnu suradnju, vodeći dakako račun o prilikama mjesta i vremena“ (GS 76), rekao je biskup Palić u svome govoru.

Iz ovih riječi se vidi jasno temeljno poslanje Crkve i njezinih službenika. Poslanje Crkve nije voditi politiku i Crkva ne pretendira to činiti, kao što ljubomorno čuva slobodu svoga poslanja u svim vremenima i svim sustavima, pa i pod cijenu žrtve života svojih članova. Međutim, u svakom društveno-političkom sustavu Crkvi je obveza, zadaća, a i pravo slobodno propovijedati vjeru, naučavati svoj društveni nauk, nesmetano vršiti svoju službu među ljudima, donositi etičko-moralne prosudbe i u onim stvarima koje se tiču političkog poretka, kada to zahtijevaju temeljna prava osobe ili spas duša (usp. GS 76). Crkva, dakle, ima zadaću „podržavati i uzdizati što god se istinito, dobro i lijepo nađe u ljudskoj zajednici“ (GS 76), rekao je biskup Palić u svom govoru na 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru.

U vezi s ovim rečenim, želim najprije sve vas ohrabriti i podržati u zaštiti interesa Hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini na svim razinama vlasti u ovoj zemlji. Također, želim vas podržati u nastojanjima zaštite i poštivanja prava svih onih koji su, možda manjina, na području na kojemu živite i sudjelujete u vlasti. Ono što bi svakoj osobi koja se bavi javnim poslovima trebalo biti važno jest osobni integritet i povjerenje koje im se iskazuje na izborima. Moja želja kao biskupa i pastira jest da budete osobe integriteta, autentičnosti i dosljednosti. To ćete moći biti jedino ako vas u životu i djelovanju bude vodila misao, koju su mudri Dubrovčani uklesali na ulazu u Knežev dvor, da bi svaki knez na ulasku u dvor u kojemu je boravio samo trideset dana, mogao pogledati i tim se načelom voditi: „Obliti privatorum, publica curate“, odnosno u prijevodu: „Zaboravite privatno i brinite se za javno“.

Svima vama želim zajamčiti svoju osobnu podršku i podršku vjernika u pravednom i poštenom zauzimanju za prava Hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, za promicanje i vladavinu prava na svim razinama društva i zaštitu svih ugroženih i potrebnih naše pomoći. Jedino poštujući ova navedena načela moći ćemo ići putem „njegovanja zdrave međusobne suradnje“, poručio je biskup Palić, prenosi Ika.

Najnovije

Još iz rubrike