32.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Pupovac o ideji proslave Oluje u Glini: Ove godine je 80-godišnjica...

VIDEO Pupovac o ideji proslave Oluje u Glini: Ove godine je 80-godišnjica pogroma u Glini kada su pripadnici ustaških snaga pozvavši ljude na pokrštavanje na katoličku vjeru, popeli se na seoske kočije i krenuli prema Glini i tamo su pobijeni

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac održao konferenciju za novinare u Zagrebu o napadu iz mržnje u Vukovaru, a tom je prilikom govorio i o obilježavanju Oluje.

Na pitanje o obilježavanju obljetnice VRA Oluja u Glini što je inicijativa Zorana Milanovića, kazao je kako ne bi utrčavao u borbeno polje dvojice političkih ratnika.

– Nije najvažnije pitanje gdje će biti obljetnica Oluje, mnogo je važnije kako ćemo ju obilježiti. Prije godinu dana započeli smo proces koji je trebao pokazati kako ta obljetnica može pokazati kako se možemo početi približavati jedni drugima, kako možemo početi priznavati ono što je važno hrvatskoj, a što srpskoj strani, kako početi raditi na tome da poštujemo ratne strahote koje su iskusili Hrvati i Srbi i da istovremeno otklonimo sumnju u to jesmo li zajedno oko toga, kazao je.

– O tome gdje će biti obilježavanje, mislim da to nije toliko važno pitanje. Kada govorimo o Glini, i kada govorimo o Petrinji dopustite da podsjetim na nešto. Ove godine je 80-godišnjica pogroma u Glini kada su pripadnici ustaških snaga pozvavši ljude na pokrštavanje na katoličku vjeru, popeli se na seoske kočije i krenuli prema Glini i tamo su pobijeni. Ja bih volio da i predsjednik republike i Vlade imaju na pameti tu činjenicu, kazao je.

Pupovac je rekao da bi volio i da zastupnici i pripadnici njegove stranke imaju na umu što se dogodilo hrvatskom narodu na tom području 1991. godine. Kaže da se netom vratio iz Petrinje i da tim ljudima treba ‘olujna obnova, organizirana država koja će učiniti sve da što manji broj ljudi dočeka zimu u kontejnerima.

– Nama svima je potrebno da se počnemo drugačije odnositi prema ratu, da rat ne bude povod za sukob djece, već povod za to da nam djeca ne odlaze, poručio je.

– Politički piromani iz Vukovara misle da tamo ima previše ljudi. Njih smeta činjenica da tamo žive pripadnici srpske zajednice. Koji nisu dovoljno tiho po njihovoj mjeri i ne koriste svoja prava onako kako oni misle da ih trebaju koristiti. Zamislite nekoga tko bi u Srbiji rekao da Hrvatima treba uskratiti njihove škole i medije. Nastradat će oni gdje su najslabiji, Hrvati u Srbiji, Bosni i na drugim mjestima, zaključio je Pupovac, piše HRT.

VIDEO Pupovac o napadu iz mržnje u Vukovaru: Ispričavam se obitelji zbog toga što je dijete (13) doživjelo; Napao Penavu zbog političkog piromanstva

Najnovije

Još iz rubrike