26.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno U deset dana četiri djevojke završile u bolnici, liječnik: Ovo nisam doživio...

U deset dana četiri djevojke završile u bolnici, liječnik: Ovo nisam doživio otkako radim!

Posljednjih desetak dana liječnici zagrebačke Klinike za traumatologiju gotovo svakodnevno zbrinjavaju pacijente koje su napale vrane. Iako napadi vrana u ovo doba godine nisu rijetkost, ovakve ozljede liječnici ne pamte. Samo u posljednja tri dežurstva dr. Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentice koje su napale ptice, a koje su zadobile teže ozljede.

– Iskreno, ovakvo što nisam doživio otkako radim. U posljednjih deset dana na hitni prijem došla nam je djevojčica koja je zbog napada vrane slomila kralježnicu, jedna djevojka ima slomljenu ruku, jedna koljeno, a jedna je iskrenula gležanj – govori dr. Ćorluka.

Kako su djevojke rekle liječnicima, vrane su se, ni s čim izazvane, zalijetale u njih. Dvije najteže ozlijeđene bile su na biciklima te su pale i zadobile prijelome.

– Najteža ozljeda je kod djevojke koja ima slomljeno koljeno, već je dva puta operirana i još uvijek je hospitalizirana. U bolnici je još uvijek i djevojka koja ima slomljenu kralježnicu. Srećom, zasad nije bilo potrebe za operacijom, a ako kontrolni RTG bude dobar, ići će na kućnu njegu – kaže dr. Ćorluka.

Dvije ženske osobe koje su bolje prošle, nakon sanacije ozljede puštene su kući. Jedna djevojka je rekla kako je šetala i u nju se počela zalijetati vrana koju je prvo uspjela otjerati rukama. No, ptica je nastavila napad i kada se drugi put zaletjela u djevojku, ona je pala i ozlijedila zglob na ruci. Zanimljivo je, kaže dr. Ćorluka, da su sve djevojke napadnute na području oko Trešnjevke i Knežije.

– Ima nekoliko zanimljivih koincidencija. Riječ je o ženskim osobama, napadi su se događali predvečer i sve imaju dugu kosu – priča dr. Ćorluka.

Iako je on primio najviše pacijenata koje su napale vrane, kaže nam kako mu i kolege kažu da su imali na hitnom prijemu pacijente koji su došli zbog zalijetanja vrana. Niti jedna osoba koja je došla zatražiti liječničku pomoć zapravo nije imala ozljede koje je nanijela ptica, nego su sve nastale kao posljedica. Upravo zato su najteže ozljede pretrpjele dvije djevojke koje su bile na biciklu jer se nisu mogle zaštititi zato što su napadnute u vožnji.

Iva Šoštarić, ornitologinja iz udruge Biom, kaže kako se događa da vrane napadaju ljude, ali nikada prije nije čula za ovakve ozljede. Kada vrana napadne, a to obično radi jer se osjeća ugroženom, najbolje je početi mahati rukama i tako je preplašiti. Nema potrebe trčati, nego se samo bržim korakom udaljiti. Naravno, na biciklu je to teže, ali ako je moguće, treba se odmah zaustaviti sići i potjerati vranu – kaže i dodaje kako se ljudi prepadnu i ozlijede kada padnu, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike