26.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sven Marcelić: Jedan od izvora nervoze HDZ-a je isključenost iz proračuna Zagreba...

Sven Marcelić: Jedan od izvora nervoze HDZ-a je isključenost iz proračuna Zagreba i Splita

Sociolog Sven Marcelić bio je gost N1 Studija uživo i komentirao lokalne izbore.

Marcelić je ranije danas objavio na Facebooku analizu HDZ-ova rezultata na lokalnim izborima.

Konstatirao je kako je jedan od razloga za Plenkoviću nervozu nakon što je proglasio kolosalnu pobjedu na izborima to što je HDZ izgubio oko 40 posto ukupne svote lokalnih proračuna time što je izgubio kontrolu nad Zagrebom i Splitom.

“Moj status na Facebooku je bio direktan citat iz filma “Svi predsjednikovi ljudi”. Slušajući medijsko predstavljanje rezultata, uopće mape Hrvatske, koji su se pojavljivali i slično, primijetio sam trend da se zbraja broj tih jedinica odnosno u koliko je tko pobijedio. Što zapravo nema smisla ako uzmemo u obzir da Zagreb ima gotovo 800 tisuća ljudi, a s druge strane imamo najmanju općinu u Hrvatskoj, općinu Civljane koja ima nekih niti 300 stanovnika. Kad zbrajamo takve stvari, onda jedinice mjerenja nisu adekvatne”, rekao je Marcelić.

Ističe da se pri raspravi o ishodima izbora nitko nije bavio financijskim dijelom cijelog političkog ishoda koji je jedan od najvažnijih elemenata.

“Pokazao sam da su proračun Grada Zagreba i Grada Splita jednaki proračunu 539 jedinica lokalne samouprave počevši od one s najmanjim proračunom uopće do one s najvećim. Kada pogledate to da u zbroju Zagreb i Split raspolažu s 2 milijarde eura godišnje, to je ono što je HDZ ili direktno izgubio ili izgubio u koaliciji s partnerima”, pojašnjava.

“U principu mi ovdje možemo vidjeti da je HDZ izgubio jedan dosta važan politički megafon. Zagreb i Split su najveća makroregionalna središtva u Hrvatskoj. Ono što je bila moja intencija jest pokazati da je taj financijski dio iznimno važan”, dodao je.

Istaknuo je još nešto što je jako bitno u cijeloj priči.

“Kada gledamo Zagreb kao najveći grad u Hrvatskoj i Split kao najveći grad u Dalmaciji, gubici su i simbolički poprilično veliki. Nastojao sam konstatirati jedan od izvora nervoze, a to je da je HDZ isključen iz proračuna Grada Zagreba i Grada Splita”, rekao je Marcelić.

“Ono što je dosta nezgodno po HDZ jest da zaista sada se pojavila jedna opcija na ljevici koja u principu donosi novu energiju. Tu postoji jedan problem percepcije da jedan impuls sada zaista dolazi s lijeva”, dodaje.

Najnovije

Još iz rubrike