32.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković teško podnosi što Tomaševića svi proglašavaju najvećim pobjednikom

Plenković teško podnosi što Tomaševića svi proglašavaju najvećim pobjednikom

Đurđica Klancir, kolumnistica portala Net.hr, u Newsroomu je komentirala aktualne dnevnopolitičke teme.

Komentiravši polemiku oko mjesta održavanja vojno-redarstvene akcije Oluja, Đurđica Klancir je rekla da u Hrvatskoj postoje puno važnije teme oko kojih bismo rado čuli predsjednika Republike: “Potpuno je jasno da razgovor o mjestu obilježavanja godišnjice Oluje ne može biti konstruktivno proveden.”

Osvrnula se na slučaj napada na dječaka u Vukovaru. Smirivanje tenzija i odnos prema nacionalnim manjinama te govor mržnje nije pitanje Vukovara, već pitanje na nacionalnoj razini, istaknula je. “Hrvatska se neprestano vraća u ekscesne situacije koje ostaju neriješene. Poruke s državnog vrha se relativiziraju, ovisi kako kome odgovara. Milorad Pupovac je osudio čin bez relativiziranja i to je važno”, rekla je.

Promjena vlasti u Zagrebu

Vlast u Zagrebu danas je preuzeo novi gradonačelnik Tomislav Tomašević. “Stanje u Zagrebu toliko je teško da će se pozitivno vidjeti i u najmanjim potezima… Ekipa iz Možemo! svjesna je velikih očekivanja”, rekla je i dodala kako misli da će do jeseni biti vidljivi prvi koraci. Kao veliki problem navodi kadrovsku strukturu, koja je “nafilana nekompetentnim ljudima, a radna mjesta su izmišljena”. Tu će trebati bolnih rezova, dodala je Klancir.

Osvrnula se na potencijalnu suradnju SDP-a i Možemo!.

“Niti je Možemo! Bandićeva stranka, niti je HDZ. ako se postave jasni standardi, to će za SDP značiti samo jačanje. Mislim da će SDP biti manje vidljiv i manje relevantan ako neće preuzeti mjesto predsjednika Skupštine. Možemo nije partner koji bi pojeo SDP koji ima toliko organizacija na terenu i može doživjeti revitalizaciju, ako presloži karte i privuče novo članstvo”, rekla je.

Ističe kako se SDP treba pomladiti – privući nove i jake osobnosti – intelektualce, ljude koji su spremni povući inicijative: “Nedostaje im svježe krvi i jakih osoba koje bi mogle parirati premijeru Plenkoviću. Mirela Ahmetović je profil osobe kakve nedostaju SDP-u… Peđa Grbin je lider koji je pokazao da mu je stalo do SDP. Možda je ovo vrijeme do izbora, vrijeme u kojem se SDP može trgnuti.”

“Plenković ima razloga za zabrinutost”

Kaže da premijer ima razloga za zabrinutost – izgubili su Zagreb, Split…

“Dobitak Osijeka značajan je za HDZ, ali za Andreja Plenkovića ne znači mnogo. Nije tajna da je Ivan Radić mladi političar koji je iz krila Ivana Anušića. Veliki problem je da su kandidati koje je on gurao i isticao kao nove lavove HDZ-a, doživjeli potpuni fijasko. Plenković se teško nosi s time da su kandidati koje je osobno najviše pridržavali doživjeli fiajsko. On to doživljava kao osobni poraz. Teško podnosi činjenicu da svi proglašavaju Tomaševića kao najvećeg pobjednika ovih lokalnih izbora”, komentirala je Klancir.

Tomašević je nastupio vrlo oprezno, najavio je razgovore i hladno konstatirao da mu premijer nije čestitao, rekla je. “Dolazi na scenu realan političar koji je svjestan da mora komunicirati s premijerom. Zagreb je za Hrvatsku od presudne važnosti. Ako Tomašević i Možemo! dirnu u svu onu mrežu koju su pleli Bandić i HDZ, tu će biti vrlo zanimljivo kako će funkcionirati njihova daljnja komunikacija. Tomašević treba manje Vladu nego što Vlada treba njega”, dodala je.

Najnovije

Još iz rubrike