22 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Entezopatija noge: Uzrok, simptomi i kako se tretira ova gadna upala?

Entezopatija noge: Uzrok, simptomi i kako se tretira ova gadna upala?

Entezopatija, odnosno entezitis je stanje kada se upale enteze, područja gdje se tetive i ligamenti pričvršćuju na kosti. Glavni simptom je bol koja se pojačava kod pokreta.

Entezopatija noge može biti u kuku, koljenu, stopalu ili gležnju. Liječenje uključuje uzimanje lijekova protiv bolova, izvođenje vježbi za nogu, promjenu životnih navika, a u nekim slučajevima operaciju.

Zašto dolazi do entezopatije noge?

Entezopatija je češća kod osoba koje boluju od autoimune bolesti artritisa, može se pojaviti i kada su zglobovi potrošeni, kod pretilosti ili kod osoba kod kojih netko u obitelji ima artritis. Također, entezopatija se može pojaviti kod osoba koje trče ili kod ozljeda na području enteza.

Kako prepoznati entezopatiju noge?

Glavni simptom je bol oko zgloba koji je zahvaćen, a bol se pojačava bilo kakvim kretanjem. Bol može biti blaga, ali može i biti toliko intenzivna da utječe na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osim toga, područje na kojem se javlja entezopatija može biti osjetljivo ili toplo na dodir, može doći do oticanja, može se pojaviti ukočenost, a pokreti noge mogu biti ograničeni. Bol može biti najgora ujutro, kod ustajanja nakon spavanja, ali i kod oslanjanja na noge nakon duljeg sjedenja.

Gdje se može pojaviti?

Entezopatija se može pojaviti u više dijelova noge, tako postoji:

entezopatija kuka
entezopatija koljena
entezopatija stopala
entezopatija gležnja

Entezopatija kuka izaziva bol u donjem dijelu leđa ili u kukovima te može ograničavati kretanje. Do entezopatije koljena dolazi zbog prevelikog trošenja koljena, a često je posljedica trkačkog koljena. Bol u koljenu se pojačava kretanjem ili radnjama koje stavljaju stres na koljeno. Kod entezopatije stopala može se osjetiti bol u peti kod hodanja. Entezopatija gležnja utječe na točku gdje se Ahilova tetiva pričvršćuje na petu.

Kako se dijagnosticira entezopatija noge?

Kada osjetite bol u nozi, vrijeme je da posjetite liječnika koji će potom odbaciti druge bolesti i donijeti dijagnozu. Nekada će teško biti odmah dijagnosticirati ovo stanje jer bol u nogama može biti simptom mnogih drugih bolesti. Kod postavljanja dijagnoze može pomoći fizički test, ultrazvuk, rendgen, magnetska rezonanca. Na ovim pretragama se promatra oticanje ili oštećenje enteza zahvaćenih zglobova.

Kako se tretira?

Liječenje obuhvaća ublažavanje simptoma lijekovima protiv bolova kao što je ibuprofen, smanjivanjem pritiska na zglobove laganim vježbama istezanja, a važne će biti i promjene navika. Na primjer, ako pokret uzrokuje veliku bol, bit će potrebno smanjiti svakodnevne aktivnosti koje koriste zahvaćeni zglob jer u suprotnom se stanje može samo pogoršati. Ovdje se preporuča i mirovanje. Dobra opcija su topli ili hladni oblozi, masaže zahvaćenih zglobova i okolnih mišića, a pomoći mogu i posebni ulošci ili udlage. Jednako tako, neke osobe će morati skinuti višak kilograma kako se ne bi radio stres na koljena kod entezopatije koljena. Kod nekih će biti potrebna fizikalna terapija. Pomoći mogu i kortikosteroidi, dok je zadnja opcija operacija. Simptomi će nestati s vremenom, a potrebno je samo imati strpljenja.

Dakle, entezopatija noge uzrokuje bol oko određenih zglobova koja se najčešće pogoršava kretanjem i aktivnostima. Važno je liječiti ovo stanje, jer se u suprotnome stanje može pogoršati i utjecati na svakodnevni život. Liječenje obuhvaća određene vježbe ili mirovanje, uzimanje lijekova protiv bolova, a nekada će jedina pomoć biti operacija, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike