32.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Crna pasta za zube: Kako se točno koristi i koji su najveći...

Crna pasta za zube: Kako se točno koristi i koji su najveći nedostaci?

Nema ništa privlačnije od lijepog osmijeha kojeg krase zdravi i bijeli zubi. Međutim, nismo svi te sreće da su nam zubi pravilno izrasli i da nemaju niti jednu mrljicu. Naime, hrana koju jedemo i tekućine koje pijemo mogu na našim zubima ostaviti mrlje i požutiti ih, prenosi N1.

Aktivni ugljen koristi se od davnina – kao protuotrov, detoksikator organizma, ali i kao ultimativni izbjeljivač i sakupljač prljavština. Ipak, s njim treba oprezno.

Kako obična pasta za zube nekada ne pomaže, a izbjeljivanje zubi kod stomatologa zna biti komplicirano, posljednjih godina ljudi su se okrenuli prirodnom izbjeljivaču – aktivnom ugljenu koji osim zubi izbjeljuje tkanine, a čisti i organizam od toksina.

Kako koristiti crnu pastu za zube?

Pasta s aktivnim ugljenom ima nekoliko prednosti, ali i nedostataka. Većinom se koristi za izbjeljivanje zubi, ali ona ne može zamijeniti običnu pastu.

Crna pasta za zube pomaže kod:

uklanjanja zubnih naslaga
izbjeljivanja površinskih mrlja od kave, crnog vina i slično
uklanjanja lošeg zadaha

Iako se može kupiti u raznim drogerijama, crnu pastu možete napraviti i sami: uUsitnite tabletu aktivnog ugljena, namočite četkicu i na nju stavite usitnjeni ugljen i time iščetkajte zube. No, nikako to nemojte raditi više od nekoliko puta mjesečno jer možete oštetiti caklinu.

Crna pasta ne može ukloniti dubinske mrlje na zubima pa ćete za njihovo uklanjanje ipak morati otići kod stomatologa.

Nedostaci paste s aktivnim ugljenom

U istraživanju koje je početkom 2019. proveo British Dental Journal, utvrđeno je da ugljen pruža tek neznatnu zaštitu od propadanja zuba, a dodavanje aktivnog ugljena u običnu pastu može napraviti više štete nego koristi ako se provodi prečesto.

Naime, čestice ugljena mogu ostati između zubi ili ispod desni i nadražiti ih. Također postoji zabrinutost zbog abrazivnosti ugljena, za koji neki kažu da bi mogao oštetiti caklinu ako se redovito koristi, kao i zbog tendencije ugljena da apsorbira sve vrste stvari s kojima dolazi u kontakt pa i one korisne.

Oštećivanjem cakline zubi postaju previše osjetljivi, a može se javiti i zubna erozija. U istraživanju se također navodi da su mnoge paste za zube koje sadrže ugljen formulirane bez fluorida, kojeg stomatolozi inače snažno preporučuju za sprečavanje karijesa.

Međutim, ako živite u području s vodom koja sadrži fluorid te redovito posjećujete zubara, neće vam se ništa dogoditi ako s vremena na vrijeme četkate zube crnom pastom ili usitnjenim aktivnim ugljenom kako biste uklonili par mrljica. Samo nemojte pretjerati!

Najnovije

Još iz rubrike