28.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Turistička pristojba u nekim mjestima mogla bi biti duplo viša nego lani

Turistička pristojba u nekim mjestima mogla bi biti duplo viša nego lani

Željno čekani turisti mogli bi se šokirati iznosom turističke pristojbe u Dubrovniku koja je dvostruko viša nego prošle godine. Ministrica turizma Nikolina Brnjac najavljivala je rješenje problema još prije mjesec dana.

Za svako noćenje u dubrovačkom hotelu gost plaća i turističku pristojbu koja iznosi čak 20 kuna po osobi i noćenju, piše Dnevnik.hr.

“Osobno smatram da bi se pristojba trebala smanjiti s obzirom na ograničenu ponudu koju dajemo gostima u muzejima i ostalim sadržajima”, rekao je Mario Matković, direktor hotela.

Pristojba je ove godine duplo skuplja nego lani.

“Odluka o visini pristojbe donesena je još prije pandemije kada je taj iznos bio opravdan. S obzirom na sve, smatram da se trebamo vratiti na iznos koji smo imali u 2020.”, rekla je Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice Dubrovnik.

Iznos pristojbe različit je po gradovima i općinama, a država definira najniži i najveći iznos. Turističke pristojbe u određenom postotku se vraćaju gradu za unapređenje infrastrukture, a 30 posto ostaje turističkoj zajednici.

“Definitivno bi trebalo da se to riješi jer smo mi uputili i upit i Ministarstvu turizma. U našoj županiji problem je najviše Split i Podstrana. Sve ostalo je manje-više na minimumu”, kaže Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Snižavanje pristojbe ministrica je najavljivala baš u Dubrovniku.

“Imamo različitih prijedloga, s 20 na 10 kuna, u Dubrovniku i na ostalim lokacijama također”, rekla je ministrica Nikolina Brnjac 23. travnja.

Dano je novo obećanje. Naime, najavljen je pravilnik koji će se, tvrde u Ministarstvu, pomoći i iznajmljivačima te za 20 posto smanjiti paušalni iznos turističke pristojbe za nautičare.

Pravilnik je prošao postupak e-savjetovanja i kroz nekoliko dana će biti objavljen u Narodnim novinama. Osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u hotelima ili kampovima bit će oslobođeni plaćanja dijela turističke pristojbe, ovisno o županiji, odnosno jedinici lokalne samouprave, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike