23.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Stranački veterani Baja, Capo i Milat o debaklu SDP-a u Splitu: Franić...

Stranački veterani Baja, Capo i Milat o debaklu SDP-a u Splitu: Franić je izmišljotina Kotura i njegova tajnika, nismo ga ni mi znali, a kamoli javnost

U splitskom SDP-u vrije. Stranka koja je dala dva gradonačelnika i godinama bila u vrhu gradske politike završila je tek na četvrtom mjestu. Ante Franić, prije ovih izbora široj javnosti potpuno nepoznati SDP-ovac, svim se silama trudio ostaviti dobar dojam, ali kasni ulazak u kampanju i euforija koja se stvorila oko Ivice Puljka odrazila se na njegov rezultat. Franić je osvojio samo 4856 glasova, odnosno 7,44 posto.

Čak ni u kvartovima u kojima je SDP tradicionalno bio jak, rezultat nije puno bolji. Na Bačvicama je SDP-ov kandidat dobio 11 posto glasova (manje od Željka Keruma), a na Blatinama 16,8 posto, dok je na Sirobuji, pak, dobio manje od dva posto.

Za takav rezultat, tvrdi dio splitskih SDP-ovaca, mora odgovarati.

–​ SDP-ov kandidat u Splitu je izmišljotina Gorana Kotura i njegovog tajnika Matijevića. Kao jedan od osnivača splitskog SDP-a zgrožen sam ovakvim rezultatom, smatram da bi Kotur i Matijević za njega trebali snositi odgovornost. Oni vode SDP s grupom svojih “šalabahteraša”, izabrali su potpuno nepoznatog kandidata i zato imamo ovakav rezultat – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju poznati splitski SDP-ovac Vinko Bajrović.

Ističe da među socijaldemokratima u Splitu vlada prilično veliko nezadovoljstvo i da sada svi čekaju poteze vrha stranke.

Ni dugogodišnji predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević ne krije svoje razočaranje rezultatom. Bio je u skupini članova Predsjedništva splitskog SDP-a – njih šest od ukupno devet – koji su u veljači uputili pismo vodstvu stranke tvrdeći, između ostalog, da Franić nije najbolji izbor za gradonačelničkog kandidata.

– Da, nažalost smo bili u pravu. Ante Franić je od početka bio pogrešan izbor. Njega nisu poznavali ni ljudi unutar SDP-a, a kamoli u javnosti. Predsjedništvo splitskog SDP-a je eutanazirano. Na to smo upozorili vrh stranke, no nitko nije reagirao. Ovaj neuspjeh se ne može opravdavati ni Mlečanima, ni Turcima ni Avarima. Za dobar rezultat zaslužni su oni koji su na čelu, za loš jednako tako – decidiran je Jurjević, koji je uvjeren da bez jakog SDP-a u Splitu nema ni jakog SDP-a u državi.

Josip Milat, član Gradskog odbora i također jedan od veterana splitskog SDP-a, pak, da nije iznenađen splitskim rezultatom.

– Nisam iznenađen, ali sam žalostan i pored činjenice da sam nešto slično i očekivao. Ovaj rezultat je posljedica načina vođenja gradske organizacije u Splitu od strane aktualnog predsjednika i tajnika. Oni autoritarno vode tu organizaciju, a tajnik je praktički siva eminencija. Formirali su Gradski odbor šalabahterskim popisima i na taj su način podijeli članstvo i organizaciju. Možda ću biti prestrog, ali mnogi članovi nisu načistu u koju su stranku pristupili – ističe Milat.

Pritom navodi da su dvije konvencije gradske organizacije u Splitu poništene od strane statutarne komisije, što je, prema njegovim riječima, jasan znak da je u Splitu eklatantno prekršen Statut SDP-a.

Milat podsjeća da je SDP-ov kandidat dobio manje glasova nego što ih je prije četiri godine osvojila Ida Batarelo. Kao i da je lista za Gradsko vijeće u Splitu dobila manje glasova nego SDP-ova lista za županiju.

– To indirektno sve govori. Simpatizeri ljevice nisu maloumni da ne bi znali o čemu je riječ. Protiv Franića nemamo ništa, ali mi ga kao članovi nismo uopće poznavali. To je tragedija jer mi veterani smo upozoravali i Peđu Grbina i Predsjedništvo, ali uzalud. Način na koji u Splitu vode stranku pokazuje da je SDP praktično postao kopija HDZ-a. Člana koji kritizira rad vodstva izbacuju iz stranke e-mailom, ali mu ni godinu dana poslije ne daju rješenje.

SDP u Splitu je praktički postao stranka osobnih interesa kojom dominira karijerizam, nepotizam, i traženje sinekura. Sve one stvari koje su kod nas u SDP-u ranije bile nezamislive – zaključuje Milat.

Izbori su, kaže, iza njih, i sada slijedi rasprava o budućnosti SDP-a, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike