32.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Policajci u nevjerici: Pa to je crni kokain! Ovo je nešto novo,...

Policajci u nevjerici: Pa to je crni kokain! Ovo je nešto novo, ni psi ga ne mogu nanjušiti…

Španjolska policija uspješno je razbila još jedan lanac krijumčara droge – naime, uhitila je troje ljudi koji su u Europu prošvercali stotine kilograma kokaina “maskirajući” ga u ugljen, a drogu su “lišili” i njezina mirisa kako je policijski psi ne bi mogli otkriti.

Kako piše The Guardian, španjolska nacionalna policija i portugalska pravosudna policija započele su zajedničku istragu još početkom 2020. godine, nakon što su primijetili da trgovačka tvrtka obavlja sumnjiv uvoz robe koji se ne podudara s poslovnim operacijama koje je kompanija službeno navela kao dio svoje djelatnosti.

Trag ih je odveo do poznatog baskijskog trgovca drogom koji je svojedobno proveo 11 mjeseci u zatvoru u Boliviji. Daljnjom istragom portugalske vlasti došle su do luke u kojoj su dva spremnika ugljena bila pozitivna na kokain.

– Modus operandi krijumčara svodio se na upotrebu složenog kemijskog postupka kojim su drogu ‘kamuflirali’ u ugljen – taj isti postupak koristili su i meksički te kolumbijski karteli koji su opskrbljivali spomenutu kriminalnu organizaciju. Drogu je izuzetno teško detektirati jer su joj oblik i boja toliko slični ugljenu. Nadalje, uklonjen je i karakterističan miris kokaina, što znači da ga ne mogu nanjušiti ni specijalni psi iz odjela za narkotike – navodi se u priopćenju španjolske policije.

Policajci su otkrili da je banda 30 vreća “kokainskog ugljena” stavila među 1364 vreće pravog ugljena kako bi otežala otkrivanje droge.

Pedeset španjolskih i portugalskih policajaca pratili su dva kontejnera dok su ih kamionima prevozili iz Portugala u sjevernu Španjolsku, gdje je njihov sadržaj trebao biti odvojen, a kokain izvađen u laboratoriju. Čim su kamioni stigli u bazu bande na industrijskom imanju u gradu Medina del Campo u španjolskoj sjevernoj regiji Castilla y León, policija je krenula u raciju u kojoj je uhitila tri osobe i zaplijenila 862 kilograma kokaina.

– Ova velika operacija nije rezultirala samo uhićenjem poznatog trgovca drogom, već je donijela i jednu od najvećih zapljena kokaina ikad zabilježenih u Castilla y Leónu – priopćila je španjolska policija, prenosi Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike