12 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Kako do covid dodatka ako primate mirovinu iz inozemstva?

Kako do covid dodatka ako primate mirovinu iz inozemstva?

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjeća građane koji primaju mirovinu iz inozemstva da radi isplate covid dodatka trebaju HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021., koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja do 30. lipnja 2021.

Dokaz može biti:

potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021.

potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u neto iznosu.

Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz popunjenu tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Korisnici koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, također trebaju na online obrascu ili tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu – te tiskanicu potpisati i dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Druga isplata covid dodatka predviđena je u srpnju 2021. korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj primaju i inozemnu mirovinu, kao i korisnicima kojima je uspostavljena isplata mirovine u Hrvatskoj, a imaju element inozemnosti (priznanje prava na razmjerni dio mirovine, pravo na samostalnu mirovinu kao povoljniju primjenom uredbi EU/međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju ili navršen mirovinski staž u inozemstvu), prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike