32.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Izetbegović: Hrvatima treba "povećati šanse" da izaberu svog člana Predsjedništva BiH

Izetbegović: Hrvatima treba “povećati šanse” da izaberu svog člana Predsjedništva BiH

Najavio je da će sada uslijediti sastanci s predsjednicima ostalih parlamentarnih stranaka, a u međuvremenu je planirano da se Izetbegović i Čović sastanu s predstavnicima međunarodne zajednice te pokuša definirati minimum onoga oko čega se slažu, prenosi Fena.

To se odnosi na implementaciju odluka Europskog suda za ljudska prava i odluka Ustavnog suda BiH, a iako još uvijek ne postoji zajednički stav o tome između SDA i HDZ-a oni su približeni te postoji platforma na osnovu koje bi se moglo dalje razgovarati.

Izetbegović je kazao da je HDZ prihvatio činjenicu da je neophodno uraditi izmjene Ustava BiH u manjem obimu koje će omogućiti svim narodima da budu kandidati i članovi Predsjedništva BiH, a onda treba uraditi izmjene Izbornog zakona koje će povećati šanse hrvatskom izbornom korpusu da član Predsjedništva BiH bude izabran voljom hrvatskog naroda.

– Dolazi u obzir i ono što se predviđalo Travanjskim paketom ustavnih promjena odnosno indirektni izbor ili direktni izbor na bazi nekih ranijih modela, ali o tome će se razgovarati s predsjednicima drugih parlamentarnih stranka koje čine Parlamentarnu skupštinu BiH – dodao je Izetbegović.

Kada je u pitanju Dom naroda Federalnog parlamenta, Izetbegović kaže da je HDZ spreman da se ide ka tome da se isključivo štiti vitalni nacionalni interes, a upravo su to neki pomaci koje Izetbegoviću daju optimizam da se može krenuti u razgovore s ostalima i doći do dogovora.

Delegacije stranaka razgovarale su danas u Sarajevu i o formiranju Federalne vlade, odnosno popunjavanju upražnjenih ministarskih mjesta, te zakonima koje je potrebno izmijeniti kao dio 14 prioriteta Europske komisije kako bi BiH dobila kandidatski status, piše Dnevnik.ba

Najnovije

Još iz rubrike