17.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hrebak o većini: Bolje je imati 76 razumnih nego 86 koji previše...

Hrebak o većini: Bolje je imati 76 razumnih nego 86 koji previše traže

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara i predsjednik HSLS-a, rekao je u N1 Studiju uživo da ne može biti nezadovoljan lokalnim izborima te da se nada da će većina ostati upravo ovakva kakva je – njih 76.

“HSLS je sigurno dio većine”, rekao je Dario Hrebak komentirajući trzavice između Radimira Čačića i HDZ-a te dodao: “Što se tiče jučerašnjih problema, posljedica su lokalnih izbora gdje su se neke stvari promijenile. Razumijem Čačića, bili smo u sličnoj poziciji. I kampanja je bila burna, to je lokalna razina, mogu razumjeti što se događalo, ali treba sjesti i razgovarati da očuvamo vladajuću većinu.

Kad imate 76 ruku, bolje je imati 76 razumnih nego 86 koji previše traže. U ovom trenutku postoje određeni prijepori što nije čudno s obzirom na minimum od 76. Vjerujem da će se u idućim tjednima naći zajednički način za rješenje situacije i da ćemo se okrenuti onome što slijedi, a to je tri godine bez izbora. U Varaždinskoj županiji je bilo izuzetno turbulentno, teška kampanja s puno uvreda, to je teško pomiriti sad u jednom, dva dana. Vjerujem da u 7-8 dana možemo doći do toga da idemo tempom kao prije izbora.”

Na pitanje može li se govoriti o prljavoj kampanji i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Hrebak odgovara:

“Ne, nije bilo toga. Pohvalio sam kampanju, imao sam protukandidate iz Centra, SDP-a, HDZ-a… Nije se prešla granica i sam sam vodio pozitivnu kampanju. Rekao sam da način na koji se vodila kampanja u Bjelovaru, treba biti uzor drugima. Tamo gdje su bile žestoke bitke, bilo je udaranja ispod pojasa, ali i to je dio politikče igre.”

Ističe da je HSLS solidno prošao na izborima, i u gradu i županiji gdje su druga stranka. “Ovo je po meni respektabilan rezultat da u jednom gradu dobijete blizu 70% glasova samostalno. Nemam razloga za strah. Ako postoji bolji, neka nas pobijedi”, kaže Hrebak.

O suradnji s bivšim županom Damirom Bajsom kaže:

“Nemam osobno ništa protiv g Bajsa, ali imam protiv župana. Nije pitanje taština, stvar je jednostavna. Kad pet gradonačelnika iz naše županije kažu da nisu imali suradnju sa županom kao i načelnici općina koji se žale, to nije stvar mene ili g Bajsa nego njegovog vođenja politike. Mislim da su ga građani za to kaznili. Što se tiče njegovog ulaska u Sabor, nemam ništa protiv, nemam animozitet na osobnoj razini. Poštujem ga politički, mislim da nije bio dobar župan, ali ne znači da sutra ne možemo surađivati negdje drugdje.”

O novom zagrebačkom gradonačelniku Hrebak dodaje: “Poznajem Tomaševića, smatram da je takva promjena dobra za Zagreb. Podržavali smo kandidature ljude koji su nam svjetonazorski bliži, nije mi zeleno lijeva opcija toliko bliska, ali Tomaševića poštujem i želim mu svu sreću, čestitam mu, mislim da smo isto godište, mislim da će dobre stvari napraviti u Zagrebu. Imamo slične vrijednosti u smislu moralno društvene komponente.”

Ističe da imaju odličnu suradnju s premijerom. “Volio bih da se nađe zajednički jezik, da nastavimo s ovih 76, tko bi rekao da neće biti trzavica. Nema sukoba u vladajućoj većino oko direktorskih pozicija, ravnateljskih mjesta.

Siguran sam da će premijer i Čačić dati sve od sebe da nađu zajednički jezik. Neću razmišljati što bi bilo kad bi bilo. Za Hrvatsku je najbolje nastaviti istim tempom. SDP je jako slab, Možemo će nam biti najbolja oporba. Dobro je da imamo osvježenje na političkoj sceni, stranku koja će nam puhati za vratom. Oporba je jučer opet imala pokušaj smjene ministra, a nisu ni došli u Sabor, 57 ih je došlo – to govori koliko je oporba slaba, volio bih da su jači da mi budemo bolji.”

Najnovije

Još iz rubrike