-0.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Mogu ih nabrojati: Što je sve Čačić za N1 rekao o potresu...

Mogu ih nabrojati: Što je sve Čačić za N1 rekao o potresu u koaliciji i Plenkovićevim žetončićima – koje već ima

Zastupnica Reformista Natalija Martinčević je na saborskom glasovanju o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu bila suzdržana. S njom i njenim stranačkim šefom, Radimirom Čačićem razgovarali su s N1 o tome je li takav glas poruka premijeru s čijom strankom tvore vladajuću većinu u Saboru.

Jučer ste najavili da HDZ, Plenković, imaju jedan dan da vidite hoće li ostati s vama u koaliciji?

Ništa, stvari su potpuno jasne. Ja sam u vremenu kad smo dogovarali ide li se na izbore i na koji način, razgovarao s premijerom. On je sam postavio pitanje stvara li to probleme u našoj suradnji nacionalno. Ja sam rekao da, naravno, sa svojim kandidatima i programima su dobrodošli, da su to dvije različite stvari, uz pretpostavku koja je conditio sine qua non, da kampanje budu korektne, bez udarca ispod pojasa, bez prljavština. To se već u prvom krugu pokazalo nesavladivim zadatkom za HDZ, koristilo se najprimitivnije, najprljavije što se dalo, preko trećih. Nije bio direktno vidljiv HDZ iako je bilo jasno da HDZ nitko ne dira u tome. U drugom krugu se ta priča razotkrila puno snažnije, nije bilo zastora.

Ostajete li u vladajućoj koaliciji? Jeste li se čuli s Andrejem Plenkovićem?

Ne, što bih se čuo. Mi komuniciramo uvijek. Dakle, u drugom krugu maske su pale, HDZ je probio granice između gradskih, županijskih i nacionalnih izbora, prozivajući me za grijeh da surađujemo s njima na nacionalnoj razini.

Jeste li razočarani?

Nije to nikakvo razočaranje. To je prljavština na koju smo već odgovorili. To je logično.

Znači li ovo raskid koalicije?

Dopustite da vam kažem što imam za reći. Da budemo potpuno jasni, potpisali smo tijekom kampanje deklaraciju u kojoj piše da s ljudima s optuženičkih klupa i njihovim sljedbenicima i koalicijskim partnerima ni na koji način ne želimo surađivati. Pošto su ti ljudi predstavljeni u vijeću i skupštini svaka vrsta komunikacije s takvima eliminira suradnju i nacionalno. Danas smo dobili informaciju da HDZ s takvim ljudima neće surađivati, što nije bio slučaj u prošlom mandatu. Pošto je to prešlo granicu naše tolerancije, sad ćemo tijekom sljedećih tjedan dana razgovarati. Naše pretpostavke za nacionalnu suradnju su jasne. To su nacionalni projekti, primarno brza pruga. Ovo što se dogodilo, žao mi je što se to dogodilo. Premijer me obavijestio da on nije sudjelovao u tome.

Vi kažete da ste danas dobili informaciju da HDZ neće surađivati s Čehokom. Zašto je onda Martinčević bila suzdražana na glasanju o ministru Berošu?

Zato jer ćemo to vrlo lako provjeriti, odmah.

Niste im posve vjerovali? Je li ovo talasanje?

Mi uvijek možemo talasati. Sljedeći tjedan je glasanje o rebalansu. Na rebalansu vladajuća većina mora imati većinu, a na rušenju opozicija mora imati većinu. Ovo je dio tog našeg razgovora. To je tako. Sad ćemo vidjeti do rebalansa. Tada, ako se nismo dogovorili što i kako radimo, tog trenutka će morati nastupiti stvarni HDZ-ovi žetončići, a mi to nikad nismo bili.

Do rebalansa mora biti jasan dogovor?

Jasno, ovaj prvi korak je korektno, čisto odrađen.

Što ako Andrej Plenković nađe tu jednu ruku?

On ima tu ruku. Ne jednu, ima pet ruku koje ja mogu nabrojati. To su ruke žetončića, to nisu ruke onih koji su dobili svoje mandate. A to pametan premijer ne želi u svojoj većini. Naravno i to će upotrijebiti ako bude morao, ali to prlja političku poruku.

Otišli su u koaliciju s HNS-om.

Ne samo s njima, s cijelim nizom žetončića. Premijer je htio poslati i poslao je poruku da želi imati jasnu, legitimnu većinu.

Pitala sam i IDS-ovce jesu li spremni u većinu. Kažu da su spremni na projektnu suradnju.

O tome govorim, već su to učinili.

Čačić o upozorenju na glasovanju oko Beroša i potresu u koaliciji: Mi možemo talasati, već sljedeći tjedan na rebalansu, ali Plenković ima 5-6 žetončića

Najnovije

Još iz rubrike