20.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Macan o HDZ-u: Oni imaju taj kolosalni rezultat, ali s tektonskim poremećajima

Macan o HDZ-u: Oni imaju taj kolosalni rezultat, ali s tektonskim poremećajima

Stručnjak za krizno komuniciranje u politici Krešimir Macan bio je gost N1 Studija uživo.

Svojevremeno je Macan bio savjetnik u Vladi Ivice Račana, a savjetnik je bio i u Vladi Andreja Plenkovića.

“Ja sam Krešimir Macan”, odgovorio je na pitanje kojem spektru pripada, a sebe opisuje kao domoljuba u centru.

Na pitanje zašto Plenković nakon dobrog rezultata na izborima ima potrebu biti toliko kritičan prema medijima, kaže: “Nisu mediji svete krave. Nisu ni analitičari. Oni imaju taj kolosalni rezultat, ali s tektonskim poremećajima. Ima više razloga za brigu nego za slavlje. Velika promjena se događa na političkoj sceni.”

“Srećom je tu rečenicu izrekao Lalić, a ne ja, a mislio sam je reći. Dva njihova kandidata koja je nametnuo Plenković su prošla loše”, govori.

“Faktografski je uvijek Plenković u pravu. To su njegovi kandidati s kojima se čekalo predugo. Ne treba tu govoriti o Vici ili Davoru, oni imaju svoje poslove koje kvalitetno rade. Imali su katastrofalnu kampanju”, govori Macan. Kaže i kako ga je jučer zvao čovjek da ga pita što ima protiv njega. “Zavladalo je ludilo”, smatra.

“Plenković će reći oni su kandidati HDZ-a, ali bitno je kako su oni došli na to mjesto. U Osijeku su ovi izbori spremani barem dvije godine, radilo se i kandidatom. Ovo su sve bili B kandidati, i za Zagreb i za Split. HDZ više ne zna raditi kampanje na lokalnoj razini. Sretan sam da me Vice Mihanović svojevremeno odbio da radim Split. Oni su izgubili znanje koje su imali dok je Brkić bio glavni tajnik stranke. Ako ništa drugo, imao je vojsku. Znali ste koga birate u nedjleju na izborima. Išlo je to na silu. Kampanja u Osijeku je bila pametna, afirmativna i vođena lokalno”, govori.

Na pitanje je li završilo vrijeme kad su stranke izlačile kandidate “iz rukava”, kaže: “Postoje situacije u kojima se tako mogu dobiti izbore.”

Macan smatra da HDZ-u to ne bi uspjelo ni s Damirom Vanđelićem u Zagrebu. “Bez kampanje nitko nije dobio izbore”, govori.

Podsjeća da su kandidati s kojima je radio četiri puta dobili izbore.

Macan smatra da rezultat HDZ-a u Dalmaciji pokazuje da u toj stranci postoje pukotine. Komentirao je i izjavu Mate Frankovića da je Filipović bio loš kandidat.

“Tu se svi slažemo”, kaže. “Svako ima pravo na mišljenje, Mato Franković s pozicije pobjednika ima pravo reći što misli. Postoji nešto što razlikuje pobjednike i dobre kandidate od ovih drugih. Bitku za bolju prošlost ne možete dobiti”, govori.

Na pitanje mogu li se u HDZ-u sad očekivati neki sukobi i kritike, kaže da je pred tom strankom u naredne tri godine veliki izazov. “Ovo će biti prvi put da je premijer odradio dva mandata. Ovo će biti rekordni mandat jednog premijera. HDZ se mora pripremiti na ovo što se dogodilo na ljevici. Možemo je apsolutni pobjednik izbora i može kreirati plimni val koji bi na sljedećim izborima mogao klatno gurnuti na lijevo. HDZ mora naći odgovor. Na ovaj način, kad je imao slab SPD, više ne može dobiti izbore.”

Govoreći o izborima u Istri, kaže da se zagrebački val prelio i u Pazin. Jasna je situacija, prema njegovim riječima, i u Puli.

Na pitanje je li IDS u Istri u silaznoj kampanji, govori: “Ako ne nauče lekciju, situacija će biti lošija.”

Najnovije

Još iz rubrike